Spaghetti bolognese
W pierwszej kolejności przygotowujemy sos.
Do podsmażonej na oliwie cebuli z czosnkiem dodajemy mięso mielone.
Jak mięso się już usmaży dokładamy pomidory. Ja dodałem 2 słoiczki własnego przecieru z których jeden zrobił się bardziej na koncentrat dlatego widać wyraźną różnicę w kolorze.
Całość smażymy około 10 minut. Jeżeli dodalibyśmy surowe pomidory lub z puszki smażylibyśmy około 30-40 minut aby odparować sos do mniej więcej takiej konsystencji jak na poniższym obrazku.
Dodajemy zioła: bazylia, oregano, chili, papryka czerwona i dosalamy do smaku. Jeżeli pomidory są mało słodkie czasem dokładam pół łyżeczki cukru.
W tym momencie jest też czas żeby dodać startą marchew. Osobiście nie przepadam za takim sosem bolognese więc jej nie dodałem.
Przygotowuję makaron. Dobrym sposobem na otworzenie paczki z makaronem jest mocno chwycić zamkniętą paczkę w dłoń i uderzyć długim końcem o podłogę. Paczka powinna się sama, równo otworzyć jak na poniższym obrazku:
Gotowe danie posypujemy serem, najlepiej parmezanem. Danie z poniższego obrazka posypałem mozarellą na specjalne zamówienie 🙂
Możemy też dodać liście świeżej bazylii której dzisiaj u mnie zabrakło 🙁
SMACZNEGO !!!
Kategorie
- DANIA Z MIĘSA (33)
- DANIA Z RYB (5)
- INNE (6)
- KUCHNIA INDYJSKA (7)
- MAKARONY (5)
- NA SŁODKO (10)
- PIZZA (1)
- PRODUKTY (1)
- PRZETWORY (2)
- PRZYPRAWY (2)
- PRZYSTAWKI (7)
- SERY (3)
- ŚNIADANIA (7)
- WĘDZENIE (1)
- WEGETARIAŃSKIE (5)
- ZUPY (7)
KALENDARZ
wrzesień 2024 P W Ś C P S N 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Zaprzyjaźnione strony