Blog kulinarny chodził za mną już od dawna.
Któregoś lipcowego popołudnia roku 2010 postanowiłem stworzyć stronę, na której będę publikował swoje i nie tylko przepisy na sprawdzone potrawy, przygotowując je w formie fotorelacji.
Połączę w ten sposób moje dwie pasje: fotografię i gotowanie.
Gotuję od czasów ogólniaka, chociaż początki polegały głównie na przygotowaniu sobie obiadu po powrocie ze szkoły. Czasem w trakcie wagarów zabieraliśmy trochę piwa, kilka niezbędnych produktów i przyrządzaliśmy sobie coś „na ząb” u kogoś w domu, zamiast kupować gotowce w mieście.
Od czasów studenckich przygotowuję autorskie potrawy, które czasem się udają a czasem nie. Dużo improwizuję w kuchni i rzadko korzystam z gotowych przepisów w całości. Nie lubię w kuchni laboratoryjnej precyzji i odmierzania wszystkiego zgodnie z czyjąś instrukcją.
Do potraw nie dodaję kostek rosołowych, przypraw uniwersalnych a także nie korzystam z gotowych sosów z papierka czy słoiczka oraz im podobnych półproduktów.
Na tym blogu znajdziecie zarówno relacje z przygotowania potraw prostych i codziennych jak Racuchy z jabłkami czy Spaghetti z pomidorami, a także tych niecodziennych jak przygotowanie Serów dojrzewających czy Wędzenie wędlin.
Przed przygotowaniem nowej potrawy zwykle zapoznaję się z kilkoma przepisami, a następnie komponuję całość wyobrażając sobie jak będzie smakowało połączenie różnych produktów.
Myślę że takie gotowanie daje najwięcej satysfakcji.
Zapraszam do odwiedzenia i polubienia strony na Facebooku: fotogotoblog
/Wojtek