Niezbędne produkty:
2 kg pomidorów
4 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 kg makaronu
oliwa z oliwek

Kluczowym produktem dobrego spaghetti z pomidorami są oczywiście pomidory. Makaron ma tu jednak znaczenie równie duże i warto pamiętać o tym by był on zawsze dobrej jakości. Najlepsze są oczywiście włoskie lub greckie. Ja używam Primo Gusto.

Zabieramy się do pracy…

Najlepiej świeże, sezonowe pomidory obieramy ze skóry i kroimy w ćwiartki.

Na oliwie szklimy cebulę i dodajemy do niej pomidory

Dodajemy bazylię i czosnek

Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jakieś 20 minut. W tym czasie ugotuje nam się makaron. Pamiętajmy aby makaron ugotować w 80-90%. Po odlaniu powinien być twardawy i niedogotowany.

Makaron po odlaniu wody wrzucamy do sosu. NIGDY ODWROTNIE.

Dodajemy też odrobinę wody z gotowania makaronu. Ponieważ jest on niedogotowany, po dodaniu na patelnię z sosem skrobia w nim zawarta zagęści nam sos. Na małym ogniu mieszamy dokładnie sos z dochodzącym makaronem, który powinien dokładnie oblepić się sosem i stworzyć jedną całość.

Gotowe danie posypujemy parmezanem i podajemy ze świeżą bazylią.