Makaron z pomidorami
2 kg pomidorów
4 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 kg makaronu
oliwa z oliwek
Kluczowym produktem dobrego spaghetti z pomidorami są oczywiście pomidory. Makaron ma tu jednak znaczenie równie duże i warto pamiętać o tym by był on zawsze dobrej jakości. Najlepsze są oczywiście włoskie lub greckie. Ja używam Primo Gusto.
Zabieramy się do pracy…
Najlepiej świeże, sezonowe pomidory obieramy ze skóry i kroimy w ćwiartki.
Na oliwie szklimy cebulę i dodajemy do niej pomidory
Dodajemy bazylię i czosnek
Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jakieś 20 minut. W tym czasie ugotuje nam się makaron. Pamiętajmy aby makaron ugotować w 80-90%. Po odlaniu powinien być twardawy i niedogotowany.
Makaron po odlaniu wody wrzucamy do sosu. NIGDY ODWROTNIE.
Dodajemy też odrobinę wody z gotowania makaronu. Ponieważ jest on niedogotowany, po dodaniu na patelnię z sosem skrobia w nim zawarta zagęści nam sos. Na małym ogniu mieszamy dokładnie sos z dochodzącym makaronem, który powinien dokładnie oblepić się sosem i stworzyć jedną całość.
Gotowe danie posypujemy parmezanem i podajemy ze świeżą bazylią.
Kategorie
- DANIA Z MIĘSA (33)
- DANIA Z RYB (5)
- INNE (6)
- KUCHNIA INDYJSKA (7)
- MAKARONY (5)
- NA SŁODKO (10)
- PIZZA (1)
- PRODUKTY (1)
- PRZETWORY (2)
- PRZYPRAWY (2)
- PRZYSTAWKI (7)
- SERY (3)
- ŚNIADANIA (7)
- WĘDZENIE (1)
- WEGETARIAŃSKIE (5)
- ZUPY (7)
KALENDARZ
wrzesień 2024 P W Ś C P S N 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Zaprzyjaźnione strony