Makaron z gorgonzolą i boczkiem na ostro
250 gr boczku wędzonego
3 duże cebule
1 główka czosnku
150 gr gorgonzoli
400 ml śmietany
1 kg makaronu
Chili, sól, pieprz
Przepis prosty i szybki. Jeśli akurat mamy pod ręką wszystkie produkty to jak znalazł w przypadku braku obiadu podczas pojawienia się głodu. Poznałem go wróciwszy z gór do chałupki w której wynajmowaliśmy pokój i zostaliśmy poczęstowani przez innych gości ponieważ w całej chacie pachniało smażonym boczkiem.
Będziemy potrzebowali około 150 gr gorgonzoli, 250 gr surowego wędzonego boczku, 2-3 cebule, kilka ząbków czosnku, papryczkę chili i z 400 ml śmietany oraz dobry makaron. Polecam makaron grecki lub włoski najlepiej na mące durum np. Primo Gusto – NIE polecam Lubelli.
Obsmażamy na patelni boczek z czosnkiem i cebulką dość sowicie zaostrzone papryczką chili a następnie dodajemy śmietanę i ser gorgonzola pokrojony w kostkę.
Pamiętajmy aby zawsze makaron po ugotowaniu i odcedzeniu przelać oliwą z oliwek.
Możemy już nakładać na talerze i podawać do stołu:
|
SMACZNEGO !!!
Kategorie
- DANIA Z MIĘSA (33)
- DANIA Z RYB (5)
- INNE (6)
- KUCHNIA INDYJSKA (7)
- MAKARONY (5)
- NA SŁODKO (10)
- PIZZA (1)
- PRODUKTY (1)
- PRZETWORY (2)
- PRZYPRAWY (2)
- PRZYSTAWKI (7)
- SERY (3)
- ŚNIADANIA (7)
- WĘDZENIE (1)
- WEGETARIAŃSKIE (5)
- ZUPY (7)
KALENDARZ
październik 2024 P W Ś C P S N 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Zaprzyjaźnione strony