Pulpety tymiankowe
1 kg mięsa mielonego mieszanego
3 cebule
4 ząbki czosnku
2 pęczki pietruszki
2 czerstwe bułki
0,5 szklanki mleka
2 jajka
0,5 szklanki mąki żytniej
0,5 szklanki mączki z cieciorki
0,5 litra bulionu (Bulion Wołowy)
pół garści świeżego tymianku
PRZYPRAWY: majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, chili
Pulpety jak pulpety… Danie z rodzaju tych codziennych i zwyczajnych.
Pulpety przygotowuję na wyjazd i mam nadzieję, że wyjdzie ich dużo, aby przez kilka dni mieć zapewniony obiad.
Z wymienionej ilości produktów przygotowałem ich około 50 sztuk i postanowiłem fotorelację umieścić na FotoGoto.
Mięso dobrze kupić u rzeźnika i poprosić o zmielenie zamiast kupować papkę w hipermarkecie.
W sporej misce rozmaczamy w mleku czerstwą bułkę.
Zaczynamy od zeszklenia cebuli. Dodatkowo dodałem marchewkę, która nie mogła zmarnieć w lodówce podczas wyjazdu.
Na patelnię wrzucamy więc posiekaną cebulkę i przyprawiamy ją pociętym nożyczkami świeżym tymiankiem.
Następnie przygotowujemy farsz.
Wrzucamy do miski z rozmoczoną bułką, mięso mielone, posiekaną pietruszkę, startą marchewkę, cebulę i czosnek oraz wbijamy 2 jajka. Ścieramy bułkę na tarce i dosypujemy.
Doprawiamy majerankiem, tymiankiem, pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
Mieszamy ręką do wyrobienia jednolitej masy.
Jeżeli farsz po wymieszaniu okazuje się za rzadki, dodajemy startą bułkę.
Ostatecznie powinno się z niego łatwo dać wyrobić małe kuleczki.
Kuleczki obtaczamy w mące. Ja użyłem mąki żytniej typ 2000 oraz mączki z cieciorki, która została mi po przygotowaniu dań indyjskich.
Tak przygotowane kulki mięsne wrzucamy na gorący olej rzepakowy i obsmażamy ze wszystkich stron.
Następnie wrzucamy do gara i zalewamy Bulionem (Bulion Wołowy), oraz w razie potrzeby wodą, tak aby pulpety były przykryte wodą.
Gotujemy jakieś 30-40 minut.
Niestety brak jest w typ przypadku zdjęć gotowego dania na talerzu, ale pulpety zostały przygotowane na wyjazd i w takiej postaci spakowane do samochodu 🙂
SMACZNEGO !!!
One Response to Pulpety tymiankowe
Kategorie
- DANIA Z MIĘSA (33)
- DANIA Z RYB (5)
- INNE (6)
- KUCHNIA INDYJSKA (7)
- MAKARONY (5)
- NA SŁODKO (10)
- PIZZA (1)
- PRODUKTY (1)
- PRZETWORY (2)
- PRZYPRAWY (2)
- PRZYSTAWKI (7)
- SERY (3)
- ŚNIADANIA (7)
- WĘDZENIE (1)
- WEGETARIAŃSKIE (5)
- ZUPY (7)
KALENDARZ
październik 2024 P W Ś C P S N 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Zaprzyjaźnione strony
Ale mnie Pan zaskoczyl ta swoja pasja.Bede teraz odwiedzac blog i pewnie skorzystam z niektorych przepisow.Kuchnia wloska jest inna i produkty tez ale ja chetnie dla odmiany gotuje po polsku.Moze wymienimy nasze doswiadczenia w kuchni?Czy bywa Pan we Wloszech i lubi kuchnie srodziemnomorska?Gratulacje!Cecylia.