Pieczone kotlety z kaszy gryczanej
1 szklanka kaszy gryczanej
150 gr sera białego
4 cebule
6 ząbków czosnku
3 łyżki mąki
2 jajka
bułka tarta
Przyprawy: kminek, majeranek, kurkuma
Dzisiaj Święto, 11 listopada i większość sklepów zamknięta. Niedługo po śniadaniu, Małe Dzioby zaczęły wspominać o obiedzie.
W lodówce brak mięsa więc trzeba było zrobić kotlety z czegoś innego.
Rozpoczynamy od ugotowania kaszy. Zwykle na 2 szklanki wody wsypujemy szklankę kaszy.
Po ugotowaniu dodajemy do niej zeszkloną cebulkę, drobno posiekany czosnek, mąkę i jajka oraz zioła.
Wszystko mieszamy i lepimy niewielkie kotleciki a następnie obtaczamy w startej bułce.
Układamy kotlety na blasze do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Kotlety pieczemy około 30 minut. W trakcie pieczenia dodałem po kawałeczku masła aby przyrumieniły się z zewnątrz.
W międzyczasie przygotowałem brokuły z czosnkiem.
Brokuły zanurzamy we wrzątku na nie więcej niż 1-2 minuty a następnie po odsączeniu z wody wrzucamy na rozgrzaną patelnię z przyrumienionym czosnkiem.
Tak przygotowane brokuły będą chrupkie ale za razem delikatne a ponadto nie wygotujemy z nich wszystkich wartości odżywczych.
Upieczone kotleciki podałem z Ciecierzycą w pomidorach i brokułami.
SMACZNEGO !!!
Kategorie
- DANIA Z MIĘSA (33)
- DANIA Z RYB (5)
- INNE (6)
- KUCHNIA INDYJSKA (7)
- MAKARONY (5)
- NA SŁODKO (10)
- PIZZA (1)
- PRODUKTY (1)
- PRZETWORY (2)
- PRZYPRAWY (2)
- PRZYSTAWKI (7)
- SERY (3)
- ŚNIADANIA (7)
- WĘDZENIE (1)
- WEGETARIAŃSKIE (5)
- ZUPY (7)
KALENDARZ
październik 2024 P W Ś C P S N 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Zaprzyjaźnione strony