Dzik z baranem na słodko
500 gr baraniny,
700 gr dzika,
100 gr masła,
0,5 główki czosnku,
1 jabłko,
1 cebula,
3 łyżki octu winnego,
1 szklanka wina,
200 gr śliwek suszonych,
200 ml bulionu (Bulion Wołowy)
Przyprawy:
1 łyżka pieprzu zielonego,
12-15 ziaren jałowca,
2-3 goździki,
0,5 laski cynamonu, cząber,
1 łyżka gorczycy,
4-5 liście laurowe,
rozmaryn, tymianek,
przyprawa myśliwska (cząber, papryka ostra, słodka, gorczyca, sól, cukier, jałowiec)
Dziczyzna nie po raz pierwszy na naszym stole, tym razem połączenie dzika z baraniną.
Mięso z dzika nie jest jakoś odstraszająco drogie i za tak zwany gulasz z dzika zapłaciłem w Makro niewiele ponad 30 zł za kilogram.
Niewiele droższa jest baranina. Do tego dania kupiłem udziec barani bez kości.
Mięso zostało kupione zamrożone, dlatego nie wymagało długiego procesu marynowania i już po kilku godzinach skruszało. Pomysł na dodanie do niego suszonych śliwek, jabłek i cynamonu okazał się strzałem w dziesiątkę.
Mięso doprawione duża ilością zielonego pieprzu zyskało na charakterze a dzięki słodyczy owoców i miodu nabrało niecodziennych aromatów.
Do przygotowania potrawy użyłem ponad 1 kg mięsa i przyznam, że w połączeniu z owocami, cebulą i po dodaniu pęczaku wyszła niezła porcyjka 🙂
Zaczynamy od przygotowania ziół i mięsa.
Mięso kroimy w sporej wielkości kostkę i nacieramy solą i odstawiamy na bok.
Miażdżymy w moździerzu goździki, tymianek, rozmaryn, gorczycę, cząber, pieprz i nasiona jałowca.
Dosypujemy przyprawę myśliwską, cebulę pokrojoną w spore kawałki, czosnek (około pół główki), liść laurowy na rozgrzaną patelnię i na małym ogniu prażymy około minuty ciągle mieszając aby wyzwolić z nich maksimum smaku i zapachu.
Po kuchni powinien rozchodzić się intensywny zapach ziół.
Wyłączamy patelnię, dokładamy pokrojone mięso, suszone śliwki i dolewamy 2-3 łyżki octu oraz wino. (dolałem około 150 ml wina wytrawnego i około 100 ml wina słodkiego, własnej roboty)
Wlewamy bulion i 2 łyżki miodu rozpuszczone w szklance wody.
Przykrywamy pokrywką i wstawiamy w chłodne miejsce na około 3-4 godziny.
Dokładamy pokrojone w kawałki jabłka, 100 gram masła i wsypujemy garść pęczaku.
Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do pieca na jakieś 100 minut rozgrzanego do temperatury 180 stopni.
Mięso powinno dusić się przez prawie 2 godziny a pokrywkę możemy zdjąć dopiero po owych 100 minutach, jak piec zostanie wyłączony. Wówczas możemy potrawę zostawić na jakieś 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku.
Do dziczyzny nieodzownym elementem jest kapusta czerwona.
Sposób na jej przygotowanie opisałem dokładnie w przepisie na: Indyka Mojej Mamy
Po około 1,5h zabieramy się za kaszę.
1 szklankę kaszy gryczanej wsypujemy na patelnię i prażymy jakieś 5 minut z odrobiną oliwy.
Ostrożnie dolewamy 2 szklanki wody, dodajemy pół łyżeczki soli i przykrywamy pokrywką oraz zmniejszamy gaz.
Po jakiś 15-20 minutach kasza „wypije” całą wodę i powinna być sypka i ugotowana.
Dodajemy do niej kawałek masła i przesmażamy jakieś 5 minut.
W tym czasie mięso już sobie odpoczęło i możemy zajrzeć do piekarnika.
W zbliżeniu
Na talerzu podajemy ze słodkawą czerwoną kapustą i kaszą gryczaną.
SMACZNEGO !!!
Kategorie
- DANIA Z MIĘSA (33)
- DANIA Z RYB (5)
- INNE (6)
- KUCHNIA INDYJSKA (7)
- MAKARONY (5)
- NA SŁODKO (10)
- PIZZA (1)
- PRODUKTY (1)
- PRZETWORY (2)
- PRZYPRAWY (2)
- PRZYSTAWKI (7)
- SERY (3)
- ŚNIADANIA (7)
- WĘDZENIE (1)
- WEGETARIAŃSKIE (5)
- ZUPY (7)
KALENDARZ
wrzesień 2024 P W Ś C P S N 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Zaprzyjaźnione strony