Zestaw mieszanek przypraw indyjskich
Zestaw przypraw indyjskich otrzymałem do przetestowania od firmy Skworcu.
Spośród chyba 30 różnych ciekawych pozycji, w tym miejscu postaram się opisać „Masale”
Garam masalaWrażenia: W smaku mocno korzenna ale nie słona i nie ostra. W skali ostrości (1-10) dałbym 1 Skład:kolendra, gorczyca, kumin, kozieradka, goździki, pieprz, cynamon, anyż, imbir, czosnek, kminek. |
Pakora MasalaWrażenia: W smaku korzenna, słona i ostra. W skali ostrości (1-10) dałbym 4 Skład: kolendra, sól, chili, mango suszone, kmin, liście kozieradki, liście kminku, sól indyjska, imbir, pieprz, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, kwiat gałki muszkatołowej. |
Chana MasalaWrażenia: W smaku mocno korzenna ale nie słona i nie ostra. W skali ostrości (1-10) dałbym 2 Skład: kolendra, sól, chili, mango suszone, nasiona granatu, ziarno melonu, pieprz czarny, kumin, liście kozieradki, sól indyjska, imbir, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, mięta, gałka muszkatołowa i jej kwiat, liście laurowe, goździki |
Sambar MasalaWrażenia: O smaku chili, słona i ostra. W skali ostrości (1-10) dałbym 6 Skład: kolendra, kurkuma, kmin rzymski (kumin), chili, kozieradka, gorczyca, biała sól, pieprz czarny, groch, goździki, gałka muszkatołowa, mace, cynamon, ziarna kardamonu, imbir suszony, asafetyda.
|
Pav Bhaji MasalaWrażenia: O smaku chili, korzenna, słona i ostra. W skali ostrości (1-10) dałbym 6 Skład: olendra, chili, kminek rzymski, mango, kardamon, czarny pieprz, sól, koper włoski, cynamon, imbir, liście laurowe, goździki, anyż, kminek zwyczajny, gałka i kwiat gałki muszkatołowej. |
Parantha MasalaWrażenia: W smaku mocno korzenna, słona i delikatnie ostra. W skali ostrości (1-10) dałbym 3 Skład: kolendra, sól, kumin, suszone mango, ziarno granatów, chilli, koper, melon, pieprz czarny, mięta, sól czarna, fenkuł, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa (ziarno i kwiat) |
Chunky Chat MasalaWrażenia: W smaku mocno korzenna delikatnie słona i delikatnie ostra. W skali ostrości (1-10) dałbym 2 Skład: sól, suszone mango, sól indyjska, kmin, ziarno melonu, pieprz czarny, ziarno granatu, kolendra, liście mięty, suszony imbir, gałka muszkatołowa, chili, kminek, podagrycznik pospolity, goździki, asafoetida. |
Curry PremiumSkład: kurkuma, kozieradka, gałka muszkatołowa mielona, kumin, cynamon, kardamon, goździki, imbir, chili, sól. |
Nie pozostaje już teraz nic innego, jak zagłębić się bardziej w tajniki kuchni indyjskiej i próbować kolejno każdej mieszanki…. a może od razu, kilku na raz 🙂
Kategorie
- DANIA Z MIĘSA (33)
- DANIA Z RYB (5)
- INNE (6)
- KUCHNIA INDYJSKA (7)
- MAKARONY (5)
- NA SŁODKO (10)
- PIZZA (1)
- PRODUKTY (1)
- PRZETWORY (2)
- PRZYPRAWY (2)
- PRZYSTAWKI (7)
- SERY (3)
- ŚNIADANIA (7)
- WĘDZENIE (1)
- WEGETARIAŃSKIE (5)
- ZUPY (7)
KALENDARZ
wrzesień 2024 P W Ś C P S N 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Zaprzyjaźnione strony