Zestaw przypraw indyjskich otrzymałem do przetestowania od firmy Skworcu.

logo_11_SKWORCU
Spośród chyba 30 różnych ciekawych pozycji, w tym miejscu postaram się opisać „Masale”

Garam masala

Garam Masala

Wrażenia: W smaku mocno korzenna ale nie słona i nie ostra.

W skali ostrości (1-10) dałbym 1

Skład:kolendra, gorczyca, kumin, kozieradka, goździki, pieprz, cynamon, anyż, imbir, czosnek, kminek.

 Pakora Masala

Pakora Masala

Wrażenia: W smaku  korzenna, słona i ostra.

W skali ostrości (1-10) dałbym 4

Skład: kolendra, sól, chili, mango suszone, kmin, liście kozieradki, liście kminku, sól indyjska, imbir, pieprz, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, kwiat gałki muszkatołowej.

 Chana Masala

Chana Masala

Wrażenia: W smaku mocno korzenna ale nie słona i nie ostra.

W skali ostrości (1-10) dałbym 2

Skład: kolendra, sól, chili, mango suszone, nasiona granatu, ziarno melonu, pieprz czarny, kumin, liście kozieradki, sól indyjska, imbir, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, mięta,  gałka muszkatołowa i jej kwiat, liście laurowe, goździki

Sambar Masala

Sambar Masala

Wrażenia: O smaku chili, słona i ostra.

W skali ostrości (1-10) dałbym 6

Skład: kolendra, kurkuma, kmin rzymski (kumin), chili, kozieradka, gorczyca, biała sól, pieprz czarny, groch, goździki, gałka muszkatołowa, mace, cynamon, ziarna kardamonu, imbir suszony, asafetyda.

 

 

 Pav Bhaji Masala

Pav Bhai Masala

Wrażenia: O smaku chili, korzenna, słona i ostra.

W skali ostrości (1-10) dałbym 6

Skład: olendra, chili, kminek rzymski, mango, kardamon, czarny pieprz, sól, koper włoski, cynamon, imbir, liście laurowe, goździki, anyż, kminek zwyczajny, gałka i kwiat gałki muszkatołowej.

Parantha Masala

Parantha Masala

Wrażenia: W smaku mocno korzenna, słona i delikatnie ostra.

W skali ostrości (1-10) dałbym 3

Skład: kolendra, sól, kumin, suszone mango, ziarno granatów, chilli, koper, melon, pieprz czarny, mięta, sól czarna, fenkuł, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa (ziarno i kwiat)

 Chunky Chat Masala

Chunky Chat Masala

Wrażenia: W smaku mocno korzenna delikatnie słona i delikatnie ostra.

W skali ostrości (1-10) dałbym 2

Skład: sól, suszone mango, sól indyjska, kmin, ziarno melonu, pieprz czarny, ziarno granatu, kolendra, liście mięty, suszony imbir, gałka muszkatołowa, chili, kminek, podagrycznik pospolity, goździki, asafoetida.

 Curry Premium

curry

Skład: kurkuma, kozieradka, gałka muszkatołowa mielona, kumin, cynamon, kardamon, goździki, imbir, chili, sól.

Nie pozostaje już teraz nic innego, jak zagłębić się bardziej w tajniki kuchni indyjskiej i próbować kolejno każdej mieszanki…. a może od razu, kilku na raz 🙂

 

Comments are closed.