Zbójnicki kocioł
Przygotowanie trwa w porywach do 2h.
Kroimy w kostkę różne kawałki wołowiny (pręga, antrykot, rozbef) i kawałek schabu. Robimy marynatę z ulubionych ziół i do lodówki na kilka godzin, najlepiej noc. Ja używam dużo czosnku, sos sojowy, rozmaryn, majeranek, tymianek, cząber, miód, musztardę, sól i pieprz)
Obsmażamy mięso ze wszystkich stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego oraz zalewamy pozostałą częścią marynaty. Dodajemy sporo marchwi pokrojonej w kawałki wielkością zbliżone do pokrojonego już mięsa oraz pieczarki i przesmażoną cebulę. Kroimy w sporą kostkę ziemniaki i surowe dorzucamy do naczynia. Całość zalewamy bulionem i szklanką wina czerwonego oraz dorzucamy ostrą papryczkę, ziele angielskie i liść laurowy.
I do pieca na 2-3 h. Co jakiś czas sprawdzamy czy nie trzeba dolać bulionu albo przemieszać potrawy. Po jakiejś godzinie dokładamy szklankę kaszy perłowej, mieszamy i z powrotem do pieca.
Na ostanie 15 minut dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, mieszamy i zapiekamy od góry przy zdjętej pokrywce.
Po nałożeniu na talerz nie trzeba właściwie nic dodawać. Warzywa, kaszę i ziemniaki mamy już upieczone i przesiąknięte smakiem całej potrawy.
Kategorie
- DANIA Z MIĘSA (33)
- DANIA Z RYB (5)
- INNE (6)
- KUCHNIA INDYJSKA (7)
- MAKARONY (5)
- NA SŁODKO (10)
- PIZZA (1)
- PRODUKTY (1)
- PRZETWORY (2)
- PRZYPRAWY (2)
- PRZYSTAWKI (7)
- SERY (3)
- ŚNIADANIA (7)
- WĘDZENIE (1)
- WEGETARIAŃSKIE (5)
- ZUPY (7)
KALENDARZ
wrzesień 2024 P W Ś C P S N 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Zaprzyjaźnione strony