Przygotowanie trwa w porywach do 2h.

Kroimy w kostkę różne kawałki wołowiny (pręga, antrykot, rozbef) i kawałek schabu. Robimy marynatę z ulubionych ziół i do lodówki na kilka godzin, najlepiej noc. Ja używam dużo czosnku, sos sojowy, rozmaryn, majeranek, tymianek, cząber, miód, musztardę, sól i pieprz)

Obsmażamy mięso ze wszystkich stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego oraz zalewamy pozostałą częścią marynaty. Dodajemy sporo marchwi pokrojonej w kawałki wielkością zbliżone do pokrojonego już mięsa oraz pieczarki i przesmażoną cebulę. Kroimy w sporą kostkę ziemniaki i surowe dorzucamy do naczynia. Całość zalewamy bulionem i szklanką wina czerwonego oraz dorzucamy ostrą papryczkę, ziele angielskie i liść laurowy.

I do pieca na 2-3 h. Co jakiś czas sprawdzamy czy nie trzeba dolać bulionu albo przemieszać potrawy. Po jakiejś godzinie dokładamy szklankę kaszy perłowej, mieszamy i z powrotem do pieca.

Na ostanie 15 minut dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, mieszamy i zapiekamy od góry przy zdjętej pokrywce.

Po przygotowaniu

Po przygotowaniu

Po nałożeniu na talerz nie trzeba właściwie nic dodawać. Warzywa, kaszę i ziemniaki mamy już upieczone i przesiąknięte smakiem całej potrawy.

Na talerzu

Na talerzu