Niezbędne produkty:

  • 1 kg wołowiny
  • 1 musztarda ostra
  • 1 słoiczek pesto
  • Ogórki kiszone
  • 50 gr słoniny
  • Skórka od chleba
  • szklanka wina czerwonego
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ćwierć selera
  • 1 mały por
  • 2 cebule
  • 100 gram masła
  • pół główki czosnku
  • 200 gr suszonych śliwek
  • Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca, sól, pieprz

Danie powstało podczas testowania nowego Szybkowara.
Zaczynamy od kupienia dobrej wołowiny i rozbicia jej dokładnie z obu stron tłuczkiem.

Następnie przygotowujemy pocięte w słupki ogórek kiszony, słonina i skórka od chleba.

Przygotowujemy marynatę do natarcia mięsa. Mieszamy musztardę z pesto zielonym w stosunku 1:1 i nacieramy nim rozbite i posolone i popieprzone wcześniej mięso

Na każdym kawałku układamy kawałek skórki, słoninę i ogórka a następnie zwijamy

Tak przygotowane zawijaki zabezpieczmy przed rozwinięciem przebijając wykałaczką lub w przypadku braku wykałaczek możemy owinąć nitką. Wykałaczki lepsze bo nitka po ugotowaniu plącze się i trzeba pamiętać żeby z każdego kawałka ją później dokładnie odwinąć.

Przygotowujemy warzywa: marchew, seler, pietruszka, cebulę i czosnek.

Kroimy warzywa na małe kawałki i smażymy na patelni lub dnie szybkowara.

Przesmażamy na patelni zawijaki z obu stron


Do przesmażonych warzyw wlewamy szklankę wina, wrzucamy zawijaki i dolewamy wrzącą wodę tak aby zakryła całe mięso.

Zamykamy szybkowar i czekamy aż ustabilizuje się ciśnienie. Niektóre szybkowary sygnalizują to na pokrywce.

Od tego momentu utrzymujemy ciśnienie przez 20-25 minut i wyłączamy płytę pozostawiając szybkowar na swoim miejscu. Przez około 15 minut ciśnienie będzie samo schodzić z garnka i dopiero po tym czasie możemy spuścić pozostałą część pary i otworzyć garnek.

Wyławiamy zawijaki oraz liść laurowy i ziele (powinny wypłynąć na powierzchnię) a następnie dodajemy masło i miksujemy blenderem powstały sos.

Po wyłożeniu zawijaków na talerz i polaniu sosem prezentują się bardzo dobrze. Zapas sosu podajemy w sosjerce. Jest gęsty i intensywny w smaku.

Podajemy z ziemniakami lub kaszą gryczaną.

Smacznego!!!