Niezbędne produkty:
- 1 kg wołowiny
- 1 musztarda ostra
- 1 słoiczek pesto
- Ogórki kiszone
- 50 gr słoniny
- Skórka od chleba
- szklanka wina czerwonego
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- ćwierć selera
- 1 mały por
- 2 cebule
- 100 gram masła
- pół główki czosnku
- 200 gr suszonych śliwek
- Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca, sól, pieprz

Danie powstało podczas testowania nowego Szybkowara.
Zaczynamy od kupienia dobrej wołowiny i rozbicia jej dokładnie z obu stron tłuczkiem.
Następnie przygotowujemy pocięte w słupki ogórek kiszony, słonina i skórka od chleba.
Przygotowujemy marynatę do natarcia mięsa. Mieszamy musztardę z pesto zielonym w stosunku 1:1 i nacieramy nim rozbite i posolone i popieprzone wcześniej mięso
Na każdym kawałku układamy kawałek skórki, słoninę i ogórka a następnie zwijamy
Tak przygotowane zawijaki zabezpieczmy przed rozwinięciem przebijając wykałaczką lub w przypadku braku wykałaczek możemy owinąć nitką. Wykałaczki lepsze bo nitka po ugotowaniu plącze się i trzeba pamiętać żeby z każdego kawałka ją później dokładnie odwinąć.
Przygotowujemy warzywa: marchew, seler, pietruszka, cebulę i czosnek.
Kroimy warzywa na małe kawałki i smażymy na patelni lub dnie szybkowara.
Przesmażamy na patelni zawijaki z obu stron


Do przesmażonych warzyw wlewamy szklankę wina, wrzucamy zawijaki i dolewamy wrzącą wodę tak aby zakryła całe mięso.
Zamykamy szybkowar i czekamy aż ustabilizuje się ciśnienie. Niektóre szybkowary sygnalizują to na pokrywce.
Od tego momentu utrzymujemy ciśnienie przez 20-25 minut i wyłączamy płytę pozostawiając szybkowar na swoim miejscu. Przez około 15 minut ciśnienie będzie samo schodzić z garnka i dopiero po tym czasie możemy spuścić pozostałą część pary i otworzyć garnek.
Wyławiamy zawijaki oraz liść laurowy i ziele (powinny wypłynąć na powierzchnię) a następnie dodajemy masło i miksujemy blenderem powstały sos.
Po wyłożeniu zawijaków na talerz i polaniu sosem prezentują się bardzo dobrze. Zapas sosu podajemy w sosjerce. Jest gęsty i intensywny w smaku.
Podajemy z ziemniakami lub kaszą gryczaną.
Smacznego!!!











