Wędzenie wędlin
Wędzenie szynek, kiełbas, baleronów i innych zaczynamy od zaopatrzenia się w dobre mięsiwo ze sprawdzonego źródła. Oczywiście prawie nigdy nie mamy pewności co do jakości pokarmu którym karmione były zwierzęta przed ubiciem, chyba że mamy własne lub zaprzyjaźnione gospodarstwo ale uczciwy rzeźnik jest wystarczająco dobrym wyjściem.
Na 10 litrów wody wsypujemy 1kg peklosoli.Ilość solanki w stosunku do mięsa – 40%
Mięso oprawiamy i przygotowujemy solankę. Kupujemy w tym celu peklosól, zioła i przyprawy. Ja używam ziela angielskiego, liścia laurowego, czosnku w całości pociętego na kawałki ze skórą, owoców jałowca, kminku i pieprzu. Gotujemy wszystko przez 20 minut w małej ilości wody oraz dodajemy do przygotowanej wcześniej i schłodzonej solanki.
Zalewamy mięso solanką najlepiej w kamionkowym garnku i odstawiamy w chłodne miejsce (piwnica garaż). Pamiętamy aby mięso codziennie obracać i sprawdzać czy roztwór zbytnio nie mętnieje albo nie robi się śluzowaty.
Po około 2 tygodniach wyjmujemy i wiążemy szynki czy balerony a boczek bezpośrednio nabijamy na hak i …. do wędzarni.
Szynki (1-2 kg) wędzimy około 6 godzin, kiełbasę czy polędwiczki wystarczy 1-2h a boczek około 3h. Po uwędzeniu zbyt gorącym dymem wędliny mogą okazać się przykopcone i o bardziej intensywnym smaku wędzonki (patrz rysunek poniżej).
Nie zmienia to jednak faktu że są o niebo lepsze od tych sklepowych 🙂
SMACZNEGO !
One Response to Wędzenie wędlin
Kategorie
- DANIA Z MIĘSA (33)
- DANIA Z RYB (5)
- INNE (6)
- KUCHNIA INDYJSKA (7)
- MAKARONY (5)
- NA SŁODKO (10)
- PIZZA (1)
- PRODUKTY (1)
- PRZETWORY (2)
- PRZYPRAWY (2)
- PRZYSTAWKI (7)
- SERY (3)
- ŚNIADANIA (7)
- WĘDZENIE (1)
- WEGETARIAŃSKIE (5)
- ZUPY (7)
KALENDARZ
październik 2024 P W Ś C P S N 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Zaprzyjaźnione strony
Dorodne wędzonki, Ładnie zasznurowane.