Tarte tatin
Ta z pozoru prosta tarta z jabłkami ewidentnie ma w sobie coś magicznego. Może to dlatego, że stanowi nad wyraz udane połączenie przeciwieństw. Kwaśnych jabłek ze słodko-gorzkim karmelem i bursztynowego miękkiego nadzienia z jasnym kruchym spodem, co w efekcie daje kombinację wiejskiej „pszaśności” z błyskiem elegancji.
Tarte Tatin została przygotowana po raz pierwszy w 1889 r. w restauracji hotelu Tatin mieszczącego się w mieście Lamotte-Beuvron w dolinie Loary. Dokładna historia jej powstania jest nieznana – według jednej z wersji danie było wynikiem pośpiechu jednej z prowadzących hotel sióstr Tatin, Stephanie. Chcąc szybko przygotować deser dla wygłodniałych klientów (a byli to głównie myśliwi polujący w obfitujących w zwierzynę okolicznych lasach) wrzuciła na patelnię jabłka, cukier i masło, przykryła je plackiem kruchego ciasta i zapiekła całość w piekarniku.
Efekt był tak świetny, że sława tego deseru błyskawicznie rozeszła się po całej Francji. Tajemnica przygotowania była tak pilnie strzeżona, że ponoć, aby ją poznać, właściciel słynnej paryskiej restauracji Maxim posyłał do hotelu Tatin swoich szpiegów. Na szczęście dzisiaj by zrobić tarte Tatin nie trzeba opłacać tajnych wysłanników, wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami z tego wpisu .
mąka 200 g
masło 125 g
sól szczypta
jajko 1, rozbełtane
Do przygotowania karmelizowanych jabłek
cukier 100 g
ok 1 kg jabłek
Do dzieła
Włączamy piekarnik i rozgrzewamy go do 195 st. C.
Aby przygotować spód:
Najprościej przygotować spód korzystając z robota kuchennego z ostrzem do siekania. Do misy robota wrzucamy mąkę, cukier i sól i miksujemy przez moment, żeby składniki się wymieszały. Nastepnie dorzucamy pokrojone w kostkę maslo i miksujemy przez ok. 10 sekund, aż masa będzie miała konsystencję żwirku.
Następnie przesypujemy zawartość do większej miski, wbijamy jajko i mieszamy widelcem, aż masa zacznie się łączyć. Wtedy zbieramy masę, łączymy ją w kulę, którą spłaszczamy, tworząc krążek o średnicy ok 10 cm. Wsadzamy do lodówki na minimum 30 min – można na dłużej.
Jeśli chcemy ciasto przygotować ręcznie, to operacja „cięcia” masła, którą robot załatwia w kilka sekund, będzie trwała trochę dłużej, ale wcale nie jest to skomplikowane. Wsypujemy mąkę, cukier i masło pokrojone w kostkę do dużej miski i zaczynamy siekać nożem zawartość miski, jednocześnie obracając ją drugą ręką. Po paru minutach takiego cięcia masło będzie posiekane na malutkie kawałeczki. Od tego miejsca postępujemy tak samo jak w przypadku przygotowywania z użyciem robota, tj. dodajemy jajko, mieszamy, łączymy w kulę, spłaszczamy i pakujemy do lodówki.
Aby przygotować jabłka:
Masło rozpuszczamy na patelni o średnicy ok 25 cm (patelnia musi mieć rączkę odporną na temperaturę, bo w niej będzie piec się tarta). Gdy masło się rozpuści wspypujemy cukier, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Ćwiartki jabłek układamy na patelni tak by stały „na bokach”.
Tarta najlepiej udaje się z kwaśnych jabłek np. z szarej Renety, teraz są one łatwo dostępne więc czas na pieczenie tarte Tatin jest w sam raz
Smażymy jabłka na dużym ogniu nie dotykając ich przez ok. 10 minut. Kolor karmelu zmieni się na w tym czasie na z jasnożółtego na intensywny bursztynowy. Po ok. 10 minutach zdejmujemy patelnię z ognia i obracamy jabłka na drugą stronę, uważając by się nie rozpadły (i żeby nie wsadzić palca w karmel – patrz: Uwagi).
UWAGA: Karmel jest jedną z bardziej niebezpiecznych substancji z którą mamy do czynienia na co dzień w kuchni. Karmel należy do substancji posiadających bardzo wysokie tzw. ciepło utajone – oznacza to, że zmieniając stan skupienia oddaje do otoczenia bardzo duże ilości energii. Jeśli przypadkiem stanie się tak, że karmel skrzepnie nam na palcu, to skonczy się to bardzo nieprzyjemnymi oparzeniami. Nie bez kozery karmel nazywany jest przez kucharzy „płynnym napalmem”.
Po przełożeniu smażymy je jeszcze na dużym ogniu przez ok. 5 minut. W tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na okrągły placek o średnicy patelni. Zdejmujemy patelnię z kuchenki, przykrywamy jabłka plackiem i dociskamy jego brzegi do brzegów patelni wywijając je nieco ku górze.
Wstawiamy patelnię do piekarnika i pieczemy przez ok 20-25 minut, aż placek ładnie przypiecze się od góry. Następnie wyjmujemy i zostawiamy do wystygnięcia. Po ok. 20 minutach przekładamy na talerz – przykrywamy patelnię talerzem i szybkim ruchem odwracamy razem z patelnią. Tarta powinna sama ładnie odpaść od patelni i znaleźć się na talerzu. Jeśli podczas tej operacji jakieś oporne jabłko pozostanie przyklejone do patelni to nie wszystko stracone, powinno się dać je delikatnie odkleić i umieścić na jego miejscu na tarcie.
Tarta najlepiej smakuje na ciepło z bitą śmietaną, najlepiej kremówki ubitej z odrobiną kwaśnej śmietany 18-tki. Gałka lodów waniliowych też nie będzie od rzeczy
Smacznego!
Kategorie
- DANIA Z MIĘSA (33)
- DANIA Z RYB (5)
- INNE (6)
- KUCHNIA INDYJSKA (7)
- MAKARONY (5)
- NA SŁODKO (10)
- PIZZA (1)
- PRODUKTY (1)
- PRZETWORY (2)
- PRZYPRAWY (2)
- PRZYSTAWKI (7)
- SERY (3)
- ŚNIADANIA (7)
- WĘDZENIE (1)
- WEGETARIAŃSKIE (5)
- ZUPY (7)
KALENDARZ
październik 2024 P W Ś C P S N 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Zaprzyjaźnione strony