Steak wołowy średnio wysmażony
Steak wołowy to danie którego cena w restauracji często sięga grubo ponad 50 zł.
Za dobry steak z wołowiny zagramanicznej trzeba czasem zapłacić powyżej 200 zł. Dawno temu jadłem prawdziwe steaki w stanach a ostatnio byłem w dobrej restauracji gdzie t-bone kosztował około 250. Za swojego musiałem zapłacić 100 :/ Kilka razy próbowałem zrobić steak ze zwykłej sklepowej wołowiny w domu, ale nigdy nie przypominało to tego z restauracji.
Podczas wizyty w jednym z hipermarketów zauważyłem spory kawał wołowiny dojrzewającej za niewiele ponad 10zł. Cena za kg mogła być zbliżona do 50-60 zł. Wróciłem szybko do domu natarłem steak pieprzem i rozgrzałem patelnię.
Mięso smażyłem z cebulką po 2-3 minuty z każdej strony i sprawdzałem palcem jego miękkość.
Lubię steak w wersji medium kiedy to mięso nie jest już surowe, ale różowe i soczyste.
Mięso posoliłem dopiero po usmażeniu pierwszej strony i przerzuceniu na drugą.
Po usmażeniu pozwoliłem stekowi kilka minut odpocząć i nalałem sobie piwka.
Mięso okazało się wybitne.
Miękkie i soczyste ale nie surowe.
Śmiem stwierdzić, że był to steak lepszy niż w steak-housie i z 10 razy tańszy.
Następnym razem zrobię zdjęcie mięsa przed smażeniem i dodam do tego wpisu, bo na prawdę warto spróbować.
SMACZNEGO !!!
5 Responses to Steak wołowy średnio wysmażony
Kategorie
- DANIA Z MIĘSA (33)
- DANIA Z RYB (5)
- INNE (6)
- KUCHNIA INDYJSKA (7)
- MAKARONY (5)
- NA SŁODKO (10)
- PIZZA (1)
- PRODUKTY (1)
- PRZETWORY (2)
- PRZYPRAWY (2)
- PRZYSTAWKI (7)
- SERY (3)
- ŚNIADANIA (7)
- WĘDZENIE (1)
- WEGETARIAŃSKIE (5)
- ZUPY (7)
KALENDARZ
październik 2024 P W Ś C P S N 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Zaprzyjaźnione strony
Polecam używania termometru. Wtedy poziom wysmazenia mamy gwarantowany.lal
To prawda… ale nie tom razom 🙂 po pierwsze nie chciałem „go” kłuć coby nie stracić ani kropelki sosu, poza tym chciałem sprawdzić metodę do określenia poziomu wysmażenia steka na zaciśniętej pięści.
To napisz coś więcej o tej metodzie, bo z przepisu wynika tylko, że jej użyłeś. Ale jak gniotąc to mięso stwierdzić stopień wysmażenia?
wygląda cudnie, a cena za mięsko niestety zabija ;/
z ciekawości jakie przyprawy poszły na steak’a?
Sól i pieprz. W zasadzie dobra wołowina nie potrzebuje niczego innego. Sól oczywiście już po zamknięciu porów i przesmażeniu mięsa.