Na talerzu_zoom

Steak wołowy to danie którego cena w restauracji często sięga grubo ponad 50 zł.

Za dobry steak z wołowiny zagramanicznej trzeba czasem zapłacić powyżej 200 zł. Dawno temu jadłem prawdziwe steaki w stanach a ostatnio byłem w dobrej restauracji gdzie t-bone kosztował około 250. Za swojego musiałem zapłacić 100 :/ Kilka razy próbowałem zrobić steak ze zwykłej sklepowej wołowiny w domu, ale nigdy nie przypominało to tego z restauracji.

Podczas wizyty w jednym z hipermarketów zauważyłem spory kawał wołowiny dojrzewającej za niewiele ponad 10zł. Cena za kg mogła być zbliżona do 50-60 zł. Wróciłem szybko do domu natarłem steak pieprzem i rozgrzałem patelnię.

Mięso smażyłem z cebulką po 2-3 minuty z każdej strony i sprawdzałem palcem jego miękkość.

Lubię steak w wersji medium kiedy to mięso nie jest już surowe, ale różowe i soczyste.

NaPatelni

Mięso posoliłem dopiero po usmażeniu pierwszej strony i przerzuceniu na drugą.

Po usmażeniu pozwoliłem stekowi  kilka minut odpocząć i nalałem sobie piwka.

Na talerzu

Mięso okazało się wybitne.

Miękkie i soczyste ale nie surowe.

Przekrojony

Śmiem stwierdzić, że był to steak lepszy niż w steak-housie i z 10 razy tańszy.

Następnym razem zrobię zdjęcie mięsa przed smażeniem i dodam do tego wpisu, bo na prawdę warto spróbować.

SMACZNEGO !!!