Niezbędne produkty:
- 1 szt kurczaka lub kury
- 250–300 g serka mascarpone
- 1 cebula
- 1 główka młodej kapusty
- 1 łyżka miodu
- 4 ząbki czosnku
- Zioła: tymianek, sól, pieprz
Przepisów na kurczaka czy kurę pieczoną jest bez liku.
Do przygotowania tego dania, poza kurą potrzebny nam będzie ser mascarpone lub w przypadku jego braku np. almette.
Sam pomysł podpatrzyłem kiedyś w jakimś programie kulinarnym. Od czasu do czasu urozmaicamy sobie w ten sposób pieczoną kurę.
Rozpoczynamy do prawidłowego rozcięcia kury od strony kręgosłupa.
Następnie tworzymy kieszonkę z przestrzeni między skórą a mięsem i upychamy w nią serek sięgając aż do udek a kończąc na piersiach.
Doprawiamy z zewnątrz solą, pieprze i tymiankiem oraz wcieramy starty czosnek.
Tak doprawione mięso odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
Nastepnie przygotowujemy młodą kapustę.
Szklimy na maśle młodą cebulkę z odrobiną soli.
Następnie wrzucamy na patelnię, skrapiamy sokiem z cytryny.
Dolewamy trochę wody, doprawiamy zielem angielskim i liściem laurowym oraz solą, cukrem i pieprzem i dusimy kilka minut.
Kurę wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 2 h.
Przez pierwsze 90 minut pieczemy bez termoobiegu smarując co jakiś czas skórę roztopionym masłem i oliwą.
Po 30-40 minutach kurka powinna już wyglądać tak:
W tym czasie podgotowujemy młode ziemniaki po to aby na ostatnie 30 minut wrzucić je na brytfankę do której skapują soki z kury.
Po 90 minutach możemy wyjąć kurę z piekarnika.
Ziemniaczki są przyrumienione a kura dobrze wypieczona.
SMACZNEGO !!!















