Niezbędne produkty:
2-3 polędwiczki wieprzowe
200 gr suszonych pomidorów
200 gr mozarelli
Marynata:
sos sojowy, czosnek, tymianek, rozmaryn, miód, musztarda

Polędwiczki z suszonymi pomidorami pod mozarellą.

Polędwiczki marynowały się kilka godzin w ziołach, czosnku sosie sojowym i oliwie z oliwek. Zwykle nie obieram czosnku do marynaty ponieważ w skórce jest sporo aromatów. Po kilku godzinach marynowania wrzucamy polędwiczki na rozgrzaną patelnię aby pozamykać pory w mięsie i utrzymać w środku wszystkie soki i smaki.

Polędwiczki na patelni

Polędwiczki na patelni

Po obsmażeniu ze wszystkich stron

Po obsmażeniu ze wszystkich stron

Po obsmażeniu dokładnie ze wszystkich kroimy każdą polędwiczkę na 2-3 centymetrowe krążki  i delikatnie ugniatamy dłonią małe kotleciki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Możemy zalać resztkami marynaty i kawałkami czosnku.

Na kotlecikach układamy kawałki suszonych pomidorów skórkami do góry żeby się zabezpieczyć przed utratą wilgoci i pieczemy do temperatury 68 stopni mierzonej w środku kotlecika. Przy wyższych temperaturach następuje proces koagulacji i mięso bezpowrotnie traci swoją delikatność. Po upieczeniu winno być delikatnie różowe w środku

Bez użycia termometru polecam rozgrzać piec do 200-220 stopni i wstawić polędwiczki na 5 minut (grzałka dolna i górna) następnie na 2 minuty włączyć termoobieg.

 Polędwiczki pocięte w kotleciki

Polędwiczki pocięte w kotleciki

Z suszonymi pomidorami

Z suszonymi pomidorami

Zapieczone i z mozarella

Zapieczone i z mozarella

Pod sam koniec wyłączamy piekarnik i kładziemy na ostatnie 3 minuty plasterki mozarelli i zostawiamy w zamkniętym, rozgrzanym piekarniku …

GOTOWE

GOTOWE

GOTOWE

Danie wygodne podczas proszonego obiadu na który możemy wszystko przygotować wcześniej i jak przyjdą goście jedynie wstawić polędwiczki do zapieczenia na 15 minut.