Pierogi z jagodami
500 gr mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
350 gr jagód
1 łyżka masła
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
400 ml śmietany
Pierogi z jagodami to danie wybitnie sezonowe, choć oczywiście można próbować poza sezonem z mrożonych owoców. Przepis na ciasto jest bardzo prosty i ogranicza się do wyrobienia wody z mąką. Ja dodatkowo dodałem łyżkę masła i szczyptę soli.
Podstawowym jednak składnikiem jak nie trudno się domyślić są jagody. Jagody trzeba dobrze umyć i oczyścić z listków i zanieczyszczeń leśnych.
Zaczynamy jednak od wyrobienia ciasta, które potrzebuje później około 20 minut odpoczynku przed rozwałkowaniem.
Rozpuszczamy masło w wodzie i mieszamy z przesianą mąką z odrobiną soli do uzyskania zwartej konsystencji. Wyrabiamy ciasto kilka minut i odstawiamy pod szmatką na bok.
Następnie zabieramy się za umycie i oczyszczenie jagód a następnie przygotowanie farszu.
Do farszu użyłem 3 łyżek mąki ziemniaczanej i 2 łyżek cukru pudru. Małe rączki mojej córki przesiały przez sitko cukier i mąką, a następnie wymieszaliśmy wszystko z jagodami.
Gotowy farsz wygląda mniej więcej tak.
W tym czasie ciasto na pewno już sobie odpoczęło i możemy zabrać się za jego rozwałkowanie.
Małe rączki nie dały rady same rozwałkować ciasta. Potrzebna okazała się do tego siła.
Znakomicie jednak przydały się podczas wyciskania placków i zaciskania gotowych pierożków. W tym procesie okazałem się wręcz niepotrzebny 🙂
Do zaciskania pierogów użyliśmy plastykowej formy która ułatwiła i przyspieszyła pracę.
W dość krótkim czasie, dzięki mojej małej pomocnicy, ulepiliśmy około 50 pierogów.
Podczas wylepiania ważnym jest, aby ciasto od spodu było lekko posypane mąką, ale z zewnątrz w miarę kleiste tak by pierożki dobrze się zaklejały.
Jeżeli jest w mące, warto tuż przed zaklejeniem przetrzeć mokrym palcem brzeg.
Ulepione pierogi delikatnie opruszamy mąką i układamy jeden obok drugiego na jakimś półmisku lub blacie.
Następnie wrzucamy do sporej ilości gorącej wody.
Podobnie jak w przypadku gotowania makaronu OBALAM MIT O DOLEWANIU DO WODY OLEJU.
Dodanie oleju spowoduje jedynie to, że garnek będzie trudniej domyć.
Po wypłynięciu gotujemy jeszcze kilka minut aby farsz dobrze się ugrzał i mąka ziemniaczana stworzyła z jagodami zwartą konsystencję.
Gotowe pierogi możemy podawać z posłodzoną cukrem pudrem śmietaną.
SMACZNEGO !
One Response to Pierogi z jagodami
Kategorie
- DANIA Z MIĘSA (33)
- DANIA Z RYB (5)
- INNE (6)
- KUCHNIA INDYJSKA (7)
- MAKARONY (5)
- NA SŁODKO (10)
- PIZZA (1)
- PRODUKTY (1)
- PRZETWORY (2)
- PRZYPRAWY (2)
- PRZYSTAWKI (7)
- SERY (3)
- ŚNIADANIA (7)
- WĘDZENIE (1)
- WEGETARIAŃSKIE (5)
- ZUPY (7)
KALENDARZ
wrzesień 2024 P W Ś C P S N 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Zaprzyjaźnione strony
Podziwiam zdjęcia – pełen profesjonalizm.