Gotowe na talerzu_zoom3

Niezbędne produkty:
500 gr makaronu typu penne
100 gr suszonych pomidorów w oliwie
50 gram oliwek
450 gr szpinaku mrożonego LIŚCIE (lub około 1 kg surowych liści)
4-6 ząbków czosnku
PRZYPRAWY: sól, pieprz, chili

Już dawno postanowiliśmy żywić się na wyjeździe domowym jedzeniem.
Jest zdrowsze i zwykle lepsze od restauracyjnego, a po kilku programach Gesslerowej i własnych doświadczeniach staramy się unikać przygodnych knajpek. Część potraw można przygotować wcześniej w domu i zawekować lub w inny sposób zabezpieczyć aby przetrwały kilka dni a do innych można się zaopatrzyć w niezbędne produkty.
Jak zjedliśmy przygotowane w domu Pulpety Tymiankowe i Chili Con Carne, postanowiliśmy ruszyć z makaronem.
Kupić dobry makaron w jakiejkolwiek polskiej mieścinie graniczy z cudem.
Wszędzie pełno Lubelli lub innych kluch. Już dawno się o tym przekonałem i dlatego przed wyjazdem zaopatrzyłem się z kilka paczek Primo Gusto.
Przygotowanie makaronu jest dość szybkie i proste, a po powrocie z zimowego spaceru, czy nart jest idealnym rozwiązaniem dla zgłodniałej watahy.

Zaczynamy od pokrojenia w drobną kostkę pomidorów suszonych i oliwek oraz połowy czosnku.
Przygotowania

Obsmażamy na oleju lub oliwie z pomidorów 1-2 minuty

Pomidory z oliwkami na patelni

A następnie dodajemy szpinak.

Pomidory z oliwkami i szpinakiem

Podsmażamy do rozmrożenia liści i doprowadzenia do miękkości.
Musimy uważać żeby ich nie rozgotować.
Mają być jędrne i przypominać zielone liście a nie papkę.

Pomidory z oliwkami i szpinakiem gotowe

Doprawiamy sos solą, pieprzem i do smaku ostrą papryczką a następnie mieszamy z ugotowanymi kluskami.
Makaron gotujemy do pożądanej miękkości a następnie po odcedzeniu mieszamy z sosem.

Jeżeli zamierzamy zostawić część ugotowanego makaronu na później, KONIECZNIE schładzamy go zimną wodą, a następnie przelewamy odrobiną oliwy. To zapewni kluchom jędrność i sypkość… Nie skleją się w jedną masę.

Gotowe danie

I otrzymujemy gotowe danie,

Gotowe na talerzu_zoom

SMACZNEGO !!!