Długo szukałem dobrego, ostrego sosu.
Po kilku nieudanych zakupach sosów których nie będę tutaj wymieniał, między innymi dlatego, że już ich nie mam, dostałem w „Kuchniach Świata” takie oto dwa sosy:

Pain is good Mama africas

Pain is good  – Jamaican Style

Skład: chili Habanero, woda, marchew, czosnek, musztarda (ocet, woda, gorczyca, sól, kurkuma, papryka, przyprawy, sproszkowany czosnek), biały ocet, sproszkowana cebula, oliwa, sok z cytryny, sok z limonki, przyprawy.

Mama Africa’s Habanero

Skład: papryka Habanero (33%), ocet, olej słonecznikowy, czosnek, sok z cytryny, przyprawy, musztarda, guma ksantanowa zagęstnik (E 415), naturalny kwas mlekowy (E 270)

Oba sosy znalazłem na stoisku z żywnością Indyjską. Nie polecam szukać dobrego, ostrego sosu pośród wielu odmian sosów chińskich. To pseudo ostre sosy, a ich skład pozostawia wiele do życzenia.

Miałem nawet jeszcze niedawno dwa z nich w lodówce, ale stały tak długo nieużywane, że wyrzuciłem nie zrobiwszy wcześniej zdjęcia… Może i dobrze 🙂

Skład dobrego sosu z papryczek jest wyjątkowo prosty i nie ma w nim miejsca na sztuczne konserwanty, ponieważ ostrość papryczek i ocet zwykle są wystarczające. Niestety dobre sosy są drogie i niejednokrotnie trzeba na małą buteleczkę wydać ponad 20 złotych. Prawda jest taka, że ta małą buteleczka w większości przypadków wystarczy pewnie na wiele miesięcy użytkowania.

Ostrość sosów, głównie tych z papryczek, ocenia się w skali Scoville’a. Amerykański chemik, Wilbur Scoville stworzył tę skalę w 1912 roku. Substancja wywołująca uczucie ostrości nazwana jest kapsaicyną i to jej stężenie mierzy się skalą Scoville’a.

Kiedyś pomiarów dokonywano organoleptycznie, co miało oczywiste mankamenty w postaci subiektywnej oceny. W dzisiejszych czasach pomiary analityczne określają dokładne stężenie substancji w produkcie.

Czysta kapsaicyna została zmierzona w skali Scoville’a uzyskując 16 mln SHU. Jest to wartość maksymalna dla produktów posiadających 100% kapsaicyny, czyli de fakto dla czystej substancji.

Minimalną wartość otrzymała „słodka” papryka, ziarenka pieprzu około 100-150 SHU, a gdzieś w okolicach 5000 SHU, plasuje się znany sos Tabasco.

Pieprz cayenne ma około 35 000 SHU a pewne odmiany papryczki habanero ponad 500 000 SHU.

Zarówno sos z serii „Pain is good” jak i „Mama Africa’s HABANERO”, mają około 22 000 SHU i jak dla mnie, są na razie wystarczająco ostre do codziennego użytku.

Nie zmieniają zbytnio smaku potrawy, ponieważ wystarczy dodać je w niewielkiej ilości aby znacznie podnieść stopień ostrości.

 

One Response to Ostre sosy

  1. Fajny wpis. Oba ostre sosy zapisane do testów. Dzięki Tobie przyszedł mi do głowy pomysł aby ostre sosy nie tylko testować dla „starych wyjadaczy” ale i dla ludzi, którzy ostrości na poziomie 500 000 SHU nie są w stanie wytrzymąc 🙂 Już niedługo na http://ostresosy.pl/ pojawią się pierwsze testy, zapraszam 🙂