Indyk z sezamem i warzywami
Pierś z indyka pokrój w paski, zalej sosem sojowym, dodaj wyciśnięte ząbki czosnku i utarty imbir.
Marynuj przez kilka godzin. Papryczkę chili drobno posiekaj, a wszystkie inne warzywa pokrój w słupki. Na petelni mocno rozgrzej olej, wrzuć warzywa, posiekaną papryczkę chili, szczyptę cukru. Podsmażaj przez 5 minut, cały czas mieszając. Po tym czasie dodaj zamarynowanego indyka i podsmażaj przez kolejne pare minut. Jeżeli wolisz warzywa al dente dodaj najpierw indyka i lekko podsmaż a następnie warzywa. Zwróć uwagę żaby indyk był pokrojony na spore kawałki aby się zbytnio nie wysuszył.
Przygotowujemy warzywa.
Wciskamy limonkę lub w przypadku jej braku cytrynę.
Pod koniec dodajemy sezam (ja dodałem dodatkowo ziarna słonecznika).
Dokładnie wymieszaj i zdejmij wok z ognia.
Gotowe danie podawaj posypane prażonym sezamem i natką pietruszki .
Ja podaje z dzikim, trójkolorowym lub brązowym ryżem
Potrawa mega zdrowa, niskokaloryczna! Polecam 😉
Kategorie
- DANIA Z MIĘSA (33)
- DANIA Z RYB (5)
- INNE (6)
- KUCHNIA INDYJSKA (7)
- MAKARONY (5)
- NA SŁODKO (10)
- PIZZA (1)
- PRODUKTY (1)
- PRZETWORY (2)
- PRZYPRAWY (2)
- PRZYSTAWKI (7)
- SERY (3)
- ŚNIADANIA (7)
- WĘDZENIE (1)
- WEGETARIAŃSKIE (5)
- ZUPY (7)
KALENDARZ
wrzesień 2024 P W Ś C P S N 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Zaprzyjaźnione strony