Pierś z indyka pokrój w paski, zalej sosem sojowym, dodaj wyciśnięte ząbki czosnku i utarty imbir.
Marynuj przez kilka godzin. Papryczkę chili drobno posiekaj, a wszystkie inne warzywa pokrój w słupki. Na petelni mocno rozgrzej olej, wrzuć warzywa, posiekaną papryczkę chili, szczyptę cukru. Podsmażaj przez 5 minut, cały czas mieszając. Po tym czasie dodaj zamarynowanego indyka i podsmażaj przez kolejne pare minut. Jeżeli wolisz warzywa al dente dodaj najpierw indyka i lekko podsmaż a następnie warzywa. Zwróć uwagę żaby indyk był pokrojony na spore kawałki aby się zbytnio nie wysuszył.
![]() Piers na patelni |
Przygotowujemy warzywa.

Przygotowane warzywa
Wciskamy limonkę lub w przypadku jej braku cytrynę.

Piers z warzywami i limonka
Pod koniec dodajemy sezam (ja dodałem dodatkowo ziarna słonecznika).
Dokładnie wymieszaj i zdejmij wok z ognia.
Gotowe danie podawaj posypane prażonym sezamem i natką pietruszki .
Ja podaje z dzikim, trójkolorowym lub brązowym ryżem
Potrawa mega zdrowa, niskokaloryczna! Polecam 😉