Królik w winie z kluskami śląskimi
700 gr królika
500 ml wina czerwonego wytrawnego
80 ml wermutu
3 cebule
4,5 grzybów suszonych
100 gr śliwek suszonych
1 główka czosnku
łyżka miodu (np. gryczanego)
PRZYPRAWY: rozmaryn, jałowiec, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
Jest spora różnica w smaku pomiędzy mięsa z królika a wieprzowiną czy kurczakiem.
Warto raz na jakiś czas zaopatrzyć się w dobry kawałek dziczyzny czy króliczego mięsa i przygotować coś niecodziennego.
Królik w winie z suszonymi śliwkami, świeżym rozmarynem i czosnkiem to danie które należy przygotować nieco wcześniej.
Królik wymaga namoczenia aby mięso skruszało a marynata z wina i ziół powinna mu towarzyszyć przez przynajmniej noc.
Do przygotowania tego dania zaopatrzyłem się w ok 700 gr cąbra z królika w postaci 3 cąbrów.
Wkładamy mięso do garnka i dorzucamy czosnek, grzyby, gałązki tymianku i rozmarynu oraz łyżkę gryczanego miodu i jałowiec.
Czosnek kroję razem ze skórą a część dorzuciłem w całości ponieważ więcej jego aromatu przesiąka wtedy do potrawy.
Całość zalewamy winem czerwonym i wermutem:
Zostawiamy tak przygotowane mięso na jakieś 12 godzin w lodówce. Po kilku godzinach powinno wyglądać mniej więcej tak:
Wyjmujemy kawałki królika i podsmażamy na patelni z jakimś tłuszczem. Ja akurat dysponowałem smalcem z dzika, który znakomicie się przydał do obsmażania i nadał dodatkowy aromat potrawie.
Na patelnię możemy dorzucić kilka ząbków obranego czosnku i zioła z gara.
Po przesmażeniu wrzucamy wszystko z powrotem do garnka z sosem i dodajemy suszone śliwki, sól i przyprawy.
Ja dodałem jeszcze zakupioną przypadkiem wędzoną gruszkę.
Następnie przesmażamy na tej samej patelni cebulkę
Cebulka również ląduje w garze
Wstawiamy gar do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika na 2,5-3 godziny.
1 kg ziemniaków
1/4 kg mąki ziemniaczanej
Możemy zabrać się za przygotowanie klusek.
Kluski śląskie:
Do przygotowania klusek potrzebujemy jedynie przegotowane ziemniaki i mąkę ziemniaczaną w proporcji 1:3.
Aby uzyskać proporcję 1:3 najwygodniej rozłożyć w misce ziemniaki tak aby wypełniały 3/4 naczynia i dosypać w wolną przestrzeń mąkę.
Dobrze wyrabiamy ciasto aby nie było grudek.
Wałkujemy z ciasta podłużne walce o średnicy 2-3 cm i odcinamy 2-3 centymetrowe kawałki, z których formujemy kulki z dziurką.
Tak przygotowane kluski wrzucamy do wrzątku i czekamy aż wypłyną, a następnie gotujemy jeszcze około 1 minuty.
Po ugotowaniu powinny wyglądać mniej więcej tak.
Po około 3h od włożenia mięsa do piekarnika możemy je już wyjąć i wyłożyć wszystko na talerzu.
SMACZNEGO !!!
2 Responses to Królik w winie z kluskami śląskimi
Kategorie
- DANIA Z MIĘSA (33)
- DANIA Z RYB (5)
- INNE (6)
- KUCHNIA INDYJSKA (7)
- MAKARONY (5)
- NA SŁODKO (10)
- PIZZA (1)
- PRODUKTY (1)
- PRZETWORY (2)
- PRZYPRAWY (2)
- PRZYSTAWKI (7)
- SERY (3)
- ŚNIADANIA (7)
- WĘDZENIE (1)
- WEGETARIAŃSKIE (5)
- ZUPY (7)
KALENDARZ
październik 2024 P W Ś C P S N 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Zaprzyjaźnione strony
Zapomniałeś dodać, że do klusek śląskich daje się mąkę ziemniaczaną. Z pszennej robi się kopytka lub też kluski z dziurką o smaku kopytek.
Dopisałem. Dzięki za czujność