Krewetki w maśle na ostro
700gr świeżych krewetek
4 ząbki czosnku
80gr masła
1 ostra papryczka
pół cytryny
oliwa, sól, pieprz
Dania śródziemnomorskie nie są częstym gościem na naszym stole.
Całkiem przypadkiem natknąłem się w sobotę na stoisku rybnym, na dostawę świeżych krewetek i bez namysłu zaopatrzyłem się w ponad pół kilo.
Długo zastanawiałem się czy przed usmażeniem powinienem je obrać i doszedłem do wniosku, że za dużo z tym roboty a ponadto podobno to profanacja.
Wrzucamy na patelnię z oliwą krewetki i delikatnie podsmażamy co jakiś czas poruszając patelnią aby się poodwracały.
Po około 4 minutach dokładamy masło, czosnek i papryczkę chili
Smażymy około 10-15 minut i pod koniec dodajemy pietruszkę i skraplamy cytryną. Możemy na drobnej tarce zetrzeć nieco skórki z cytryny uważając żeby nie dotrzeć się do białej części skórki która jest gorzka.
W między czasie odcedzamy i dokładamy makaron. Ja wybrałem mój ulubiony makaron pappardelle.
Tak wykonane danie podajemy bezpośrednio na stół a na talerzu prezentuje się następująco:
Polecam podawać z dobrym, czerwonym winem…
Zaletą zrobienia nieobranych krewetek jest po pierwsze: mniej pracy przy przygotowywaniu, po drugie: krewetki mniej wysuszają się podczas smażenia i w efekcie są bardzo soczyste i aromatyczne.
Poza tym, można a wręcz trzeba wówczas jeść je rękami 🙂
SMACZNEGO !!!
Kategorie
- DANIA Z MIĘSA (33)
- DANIA Z RYB (5)
- INNE (6)
- KUCHNIA INDYJSKA (7)
- MAKARONY (5)
- NA SŁODKO (10)
- PIZZA (1)
- PRODUKTY (1)
- PRZETWORY (2)
- PRZYPRAWY (2)
- PRZYSTAWKI (7)
- SERY (3)
- ŚNIADANIA (7)
- WĘDZENIE (1)
- WEGETARIAŃSKIE (5)
- ZUPY (7)
KALENDARZ
wrzesień 2024 P W Ś C P S N 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Zaprzyjaźnione strony