Koreczki z boczku, zapiekane ze śliwką
20 suszonych śliwek
20 plasterków boczku
250 ml czerwonego, wytrawnego wina
PRZYPRAWY: chili, pieprz
To danie jest bardzo prostą przystawką, a jej wykonanie zajmuje niewiele czasu i można się nim zająć pomiędzy przygotowywaniem innych potraw.
Zostałem zainspirowany do jego zrobienia, pozostałymi po Świętach suszonymi śliwkami. Niezbędnym okazało się dokupić wędzony, surowy boczek, pokrojony maszynowo w cieniutkie plasterki. Prawdopodobnie nigdy nie udałoby mi się tak cienko pokroić boczku, gdybym kupił go w jednym kawałku.
Ilość wymienionych po prawej stronie produktów, zależy oczywiście od tego ile koreczków chcemy zrobić.
Zaczynamy od wrzucenia suszonych śliwek do wina.
Pozostawiamy je tam na przynajmniej godzinę. Mnie zeszło trochę więcej, ponieważ przygotowywałem danie główne, a przystawkę robiłem „przy okazji”.
Kolejnym krokiem jest zrobienie koreczków. Nie ma tu żadnej tajnej techniki, stąd brak zdjęcia 🙂
Zawijamy każdą śliwkę w plaster boczku i przebijamy wykałaczką, ot co.
Następnie zanurzamy koreczki na jakiś czas w misce z winem i rozmarynem lub tymiankiem.
W kolejnej wolnej chwili przesmażamy koreczki na patelni. Ja wrzuciłem całą zawartość miseczki, wraz z ziołami i winem.
Jak już wino odparuje, a część tłuszczu się wytopi i koreczki nabiorą brązowego koloru, zdejmujemy patelnię z ognia.
W tym momencie posypałem koreczki ostrą papryczką chili i świeżym pieprzem.
Akurat miałem rozgrzany piekarnik po daniu głównym, więc moja przystawka wylądowały na 30 minut w gorącym piecu.
W ostatnim kroku, wyjąłem koreczki do osuszenia z tłuszczu na ręczniki papierowe.
Po 30 minutach w piecu były trochę przyrumienione, ale nie spalone. Dzięki temu, wytopił się prawie cały tłuszcz, a soczystość śliwki namoczonej w winie sprawiała, że każdy kęs był doskonale wyważony i aromatyczny.
SMACZNEGO !!!
5 Responses to Koreczki z boczku, zapiekane ze śliwką
Kategorie
- DANIA Z MIĘSA (33)
- DANIA Z RYB (5)
- INNE (6)
- KUCHNIA INDYJSKA (7)
- MAKARONY (5)
- NA SŁODKO (10)
- PIZZA (1)
- PRODUKTY (1)
- PRZETWORY (2)
- PRZYPRAWY (2)
- PRZYSTAWKI (7)
- SERY (3)
- ŚNIADANIA (7)
- WĘDZENIE (1)
- WEGETARIAŃSKIE (5)
- ZUPY (7)
KALENDARZ
wrzesień 2024 P W Ś C P S N 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Zaprzyjaźnione strony
Tego muszę koniecznie spróbować! Wygląda bardzo zachęcająco…
No i jak ? Udały się koreczki ?
Jeszcze nie próbowałem 🙂
Ja nie smażyłam, tylko piekłam w piekarniku.
ja te zpieklam w piekarniku bo boczek i tak sam w sobie jest dosyc tlusty, choc uzywam sotatanio bockzu kani, ktory nie ejst az tak tlusty, ale jednak zawsze piekarnik jest zdrowszy:)