Kapuśniak
Dobry kapuśniak wymaga przygotowania dobrego wywaru warzywno-mięsnego. Wywar gotujemy jak na rosół, z różnych gatunków mięsa, świeżej włoszczyzny z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, soli i pieprzu. Ja dodaje jeszcze przekrojoną wzdłuż cebulę (można podpiec, najlepiej na kamiennym piecu 😉 Różnica jest taka że poza wszystkim co do dobrego rosołu, dodajemy jeszcze wędzonkę. Może to być boczek wędzony czy podgardle. Dodajemy je ze skórą i w całości.
Po ugotowaniu warzyw i mięsa, czyli po około 2-3 godzinach dodajmy kapustę i wyjmujemy warzywa oraz mięso. Marchewkę i mięso kroimy w kostkę a następnie dorzucamy do zupy a wędzonkę pokrojoną wytapiamy na patelni. Dopiero po wysmażeniu dodajemy, bez tłuszczu do gara.
Gotujemy kolejną godzinę.
Podajemy z zapiekanymi lub smażonymi na maśle ziemniaczkami…
SMACZNEGO !
Kategorie
- DANIA Z MIĘSA (33)
- DANIA Z RYB (5)
- INNE (6)
- KUCHNIA INDYJSKA (7)
- MAKARONY (5)
- NA SŁODKO (10)
- PIZZA (1)
- PRODUKTY (1)
- PRZETWORY (2)
- PRZYPRAWY (2)
- PRZYSTAWKI (7)
- SERY (3)
- ŚNIADANIA (7)
- WĘDZENIE (1)
- WEGETARIAŃSKIE (5)
- ZUPY (7)
KALENDARZ
wrzesień 2024 P W Ś C P S N 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Zaprzyjaźnione strony