Niezbędne produkty:
- Chleb, masło
- Ogórki na ostro (przepis wkrótce)
- Pomidory
- Oliwki
- Ser parmezan
- Ser pleśniowy lazur
- Dobry ocet winny
- Oliwa z oliwek
- Cebula
- Przyprawy: sól, pieprz, suszone pomidory i czosnek niedźwiedzi
(od Skworcu) - Wędzona papryka suszona
(od Skworcu)
Na zewnątrz upał ponad 30 stopni. Wróciliśmy ze spaceru. Tylko w lesie dało się wytrzymać. Pojawił się głód ale zabrakło sił i ochoty na przygotowanie gorącego obiadu.
W lodówce pustki… Z tych pustek powstały całkiem smaczne kanapki Vege. Wiele razy docierały do mnie sygnały że mało na Fotogoto dań dla „:niejedzącychmięsa:”…
Nie ma tu nic odkrywczego, a kombinację produktów każdy zapewne dobierze według własnego uznania, albo zawartości lodówki. To tylko propozycja …
Do kanapek użyliśmy tego co akurat udało nam się znaleźć w niedzielnej lodówce, czyli: kawałek sera Lazur, spory kawał parmezanu, oliwki nadziewane czosnkiem, cebulę i na półce z przetworami ogórki w oliwie i chili (przepis wkrótce). Świeżego pomidora udało nam się kupić wracając ze spaceru na bazarze.
Zaczynamy od ogórka na którego ścieramy odnalezione sery i układamy pomidora. Na górze pokrojone w plastry oliwki i cebulę obsypujemy przyprawami.
Tak przygotowane kanapki kropimy oliwą z oliwek i dobrym octem winnym.



