Niezbędne produkty:

  • Chleb, masło
  • Ogórki na ostro (przepis wkrótce)
  • Pomidory
  • Oliwki
  • Ser parmezan
  • Ser pleśniowy lazur
  • Dobry ocet winny
  • Oliwa z oliwek
  • Cebula
  • Przyprawy: sól, pieprz, suszone pomidory i czosnek niedźwiedzi
    (od Skworcu)
  • Wędzona papryka suszona
    (od Skworcu)

Na_desce

Na zewnątrz upał ponad 30 stopni. Wróciliśmy ze spaceru. Tylko w lesie dało się wytrzymać. Pojawił się głód ale zabrakło sił i ochoty na przygotowanie gorącego obiadu.

W lodówce pustki… Z tych pustek powstały całkiem smaczne kanapki Vege. Wiele razy docierały do mnie sygnały że mało na Fotogoto dań dla „:niejedzącychmięsa:”…

Nie ma tu nic odkrywczego, a kombinację produktów każdy zapewne dobierze według własnego uznania, albo zawartości lodówki. To tylko propozycja …

Do kanapek użyliśmy tego co akurat udało nam się znaleźć w niedzielnej lodówce, czyli: kawałek sera Lazur, spory kawał parmezanu, oliwki nadziewane czosnkiem, cebulę i na półce z przetworami ogórki w oliwie i chili (przepis wkrótce). Świeżego pomidora udało nam się kupić wracając ze spaceru na bazarze.

Zaczynamy od ogórka na którego ścieramy odnalezione sery i układamy pomidora. Na górze pokrojone w plastry oliwki i cebulę obsypujemy przyprawami.

Na_desce2Tak przygotowane kanapki kropimy oliwą z oliwek i dobrym octem winnym.

na_talerzuSMACZNEGO !!!