Jajka w koszulkach
Do przygotowania tej prostej i pysznej potrawy potrzebujemy dowolnej ilości jajek, wodę z odrobiną octu i kilka plasterków sera pleśniowego.
Zagotowujemy w garze wodę i pod koniec dodajemy octu.
Jaja delikatnie rozbijamy, tak aby nie uszkodzić żółtka i energicznie wlewamy do gotującej wody. Zaraz po wrzuceniu jaja musimy delikatnie poruszyć wodą wokół niego aby nie przywarło do dna.
Po około 3 – 3.5 minutach wyjmujemy jajka na sitko i chwilę odsączamy z wody aby nie mieć posmaku octu w ustach.
Prawie gotowe…
Dla chętnych można położyć na ciepłych jajach odrobinę sera pleśniowego. Ja wybrałem lazur złocisty.
SMACZNEGO !!!
Tagged with: jaja
3 Responses to Jajka w koszulkach
Kategorie
- DANIA Z MIĘSA (33)
- DANIA Z RYB (5)
- INNE (6)
- KUCHNIA INDYJSKA (7)
- MAKARONY (5)
- NA SŁODKO (10)
- PIZZA (1)
- PRODUKTY (1)
- PRZETWORY (2)
- PRZYPRAWY (2)
- PRZYSTAWKI (7)
- SERY (3)
- ŚNIADANIA (7)
- WĘDZENIE (1)
- WEGETARIAŃSKIE (5)
- ZUPY (7)
KALENDARZ
wrzesień 2024 P W Ś C P S N 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Zaprzyjaźnione strony
Jutro spróbuję, zamiast tradycyjnych na miękko 🙂
A ja jeszcze nie robiłam takich jajek..muszę kiedy zrobić..
Dobrym sposobem na udane jajca w koszulkach jest zamieszanie wody łyżką i zrobienie wiru w ganku. Następnie wbijamy jajko w sam środek, a po kilkunastu sekundach delikatnie poruszamy wodą dookoła jajka, jeżeli przywarło do dna, aby się oderwało.