Gofry z truskawkami i konfiturą z wiśni
4 szklanki mąki
4 szklanki maślanki
4 jajka
szczypta soli
8 łyżek cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
laska wanilii
1 szklanka oleju
cukier puder
konfitura wiśniowa
mus truskawkowy
Przepis na gofry został wyciągnięty siłą, po wielodniowych męczarniach od pewnej pary ze Śląska… Pozdrowienia dla Basi i Mira 🙂
Do przygotowania gofrów użyłem podwójnej liczby produktów bo liczyłem, że zostanie parę sztuk które zabiorę do pracy.
Niestety towarzystwo było dość żarłoczne by nie zostawić nawet okruszka 🙂
Gofrownica w której piekłem gofry nie należy do tych profesjonalnych i widać niedopieczone równomiernie krańce gofrów.
Nie miało to na szczęście większego wpływu na ich smak.
Zaczynamy od ubicia białek na sztywną pianę.
W tym celu oddzielamy białka od żółtek, dodajemy szczyptę soli do białek i zaczynamy ubijanie.
Następnie przekładamy białka do miski i ucieramy z cukrem żółtka.
Dodajemy wydarte wnętrzności laski waniliowej.
Łączymy białka z żółtkami, wlewamy olej i maślankę oraz dodajemy cały czas mieszając mąkę.
Otrzymać powinniśmy gęste ciasto, podobne do tego na racuchy i gęstsze od tego na naleśniki.
Tak przygotowaną masą wykładamy nagrzaną i posmarowaną olejem gofrownicę.
Po około 7-10 minutach wyjmujemy gotowe gofry.
Czas jest o tyle indywidualny, że na rynku są gofrownice o różnej mocy, więc najlepiej jest co jakiś czas sprawdzić, czy za bardzo się nie rumienią.
W czasie kiedy gofry się pieką, możemy przystąpić do przygotowywania dodatków.
Do 500 ml schłodzonej śmietanki 30% dosypujemy 6-8 łyżek cukru i ubijamy gęstą, słodką bitą śmietanę.
Poza własnej produkcji konfiturą z wiśni, przygotowaliśmy mus z mrożonych truskawek.
Truskawki doprowadzamy do wrzenia, a następnie wyjmujemy je z garnka, aby zagęścić sam sos.
Można to zrobić cukrem żelującym lub jak ktoś nie ma, odrobiną mąki ziemniaczanej.
Należy dosypywać niewielkie ilości i cały czas mieszając podgrzewać.
Jak konsystencja musu jest odpowiednia, dorzucamy truskawki i mus gotowy.
Przygotowaliśmy po jednym gofrze z cukrem pudrem, bitą śmietaną i konfiturą z wiśni oraz musem truskawkowym
Jedną sztukę, na specjalne zamówienie przygotowałem z musem i z konfiturą.
SMACZNEGO !!!
Kategorie
- DANIA Z MIĘSA (33)
- DANIA Z RYB (5)
- INNE (6)
- KUCHNIA INDYJSKA (7)
- MAKARONY (5)
- NA SŁODKO (10)
- PIZZA (1)
- PRODUKTY (1)
- PRZETWORY (2)
- PRZYPRAWY (2)
- PRZYSTAWKI (7)
- SERY (3)
- ŚNIADANIA (7)
- WĘDZENIE (1)
- WEGETARIAŃSKIE (5)
- ZUPY (7)
KALENDARZ
wrzesień 2024 P W Ś C P S N 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Zaprzyjaźnione strony