4 szklanki mąki
4 szklanki maślanki
4 jajka
szczypta soli
8 łyżek cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
laska wanilii
1 szklanka oleju
cukier puder
konfitura wiśniowa
mus truskawkowy
Przepis na gofry został wyciągnięty siłą, po wielodniowych męczarniach od pewnej pary ze Śląska… Pozdrowienia dla Basi i Mira 🙂
Do przygotowania gofrów użyłem podwójnej liczby produktów bo liczyłem, że zostanie parę sztuk które zabiorę do pracy.
Niestety towarzystwo było dość żarłoczne by nie zostawić nawet okruszka 🙂
Gofrownica w której piekłem gofry nie należy do tych profesjonalnych i widać niedopieczone równomiernie krańce gofrów.
Nie miało to na szczęście większego wpływu na ich smak.
Zaczynamy od ubicia białek na sztywną pianę.
W tym celu oddzielamy białka od żółtek, dodajemy szczyptę soli do białek i zaczynamy ubijanie.
Następnie przekładamy białka do miski i ucieramy z cukrem żółtka.
Dodajemy wydarte wnętrzności laski waniliowej.
Łączymy białka z żółtkami, wlewamy olej i maślankę oraz dodajemy cały czas mieszając mąkę.
Otrzymać powinniśmy gęste ciasto, podobne do tego na racuchy i gęstsze od tego na naleśniki.
Tak przygotowaną masą wykładamy nagrzaną i posmarowaną olejem gofrownicę.
Po około 7-10 minutach wyjmujemy gotowe gofry.
Czas jest o tyle indywidualny, że na rynku są gofrownice o różnej mocy, więc najlepiej jest co jakiś czas sprawdzić, czy za bardzo się nie rumienią.
W czasie kiedy gofry się pieką, możemy przystąpić do przygotowywania dodatków.
Do 500 ml schłodzonej śmietanki 30% dosypujemy 6-8 łyżek cukru i ubijamy gęstą, słodką bitą śmietanę.
Poza własnej produkcji konfiturą z wiśni, przygotowaliśmy mus z mrożonych truskawek.
Truskawki doprowadzamy do wrzenia, a następnie wyjmujemy je z garnka, aby zagęścić sam sos.
Można to zrobić cukrem żelującym lub jak ktoś nie ma, odrobiną mąki ziemniaczanej.
Należy dosypywać niewielkie ilości i cały czas mieszając podgrzewać.
Jak konsystencja musu jest odpowiednia, dorzucamy truskawki i mus gotowy.
Przygotowaliśmy po jednym gofrze z cukrem pudrem, bitą śmietaną i konfiturą z wiśni oraz musem truskawkowym
Jedną sztukę, na specjalne zamówienie przygotowałem z musem i z konfiturą.
SMACZNEGO !!!