Frittata z salami i warzywami
10 jaj
200 gr śmietany 12%
20-30 gr wędliny (kiełbasa, salami)
1 pęczek młodej cebuli
1 papryka czerwona
2-3 papryczki chili
100 gr sera żółtego
80 gr sera pleśniowego
12-15 pomidorków koktailowych
Frittata to takie polskie „Chłopskie jadło”. Może być pełnowartościowym obiadem, jak i przekąską lub zostać podana na śniadanie.
Danie pochodzi z Włoch i jest odpowiedzią na Hiszpańską Tortilla de patatas podaną w postaci jajecznego omletu.
Zaglądamy do lodówki w poszukiwaniu kawałka wędliny, jakiś warzyw i jajek. Podstawą jest masa przygotowana z rozbełtanych jaj i mleka lub śmietany.
Ja znalazłem w lodówce kilka plastrów kindziuka, około 20 gramowy kawałek salami i laskę kiełbasy oraz papryczkę ostrą, młodą cebulkę, paprykę czerwoną i pomidory koktailowe.
Dodałem też ser pleśniowy a po upieczeniu posypałem parmezanem.
Zaczynamy od pokrojenia wędliny i przesmażenia jej z cebulką i papryką.
Smażymy jakieś 10 minut, pod koniec dodając pomidory koktailowe.
Następnie przygotowujemy jajka.
Mieszamy wszystkie jaja (ja użyłem około 10 sztuk) ze śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem.
Wlewamy miksturę na patelnię i smażymy jeszcze kilka minut.
Wrzucamy na wierzch pokrojony w kostkę ser pleśniowy i grzejemy piekarnik.
Do pieca patelnia trafia na jakieś 12-15 minut.
Po upieczeniu jajko powinno być ścięte.
A po posypaniu parmezanem i pokrojeniu nasza Frittata prezentuje się tak:
W formie przypomina nieco tartę bez ciasta, lecz jest od niej delikatniejsza w smaku.
SMACZNEGO !!!
Kategorie
- DANIA Z MIĘSA (33)
- DANIA Z RYB (5)
- INNE (6)
- KUCHNIA INDYJSKA (7)
- MAKARONY (5)
- NA SŁODKO (10)
- PIZZA (1)
- PRODUKTY (1)
- PRZETWORY (2)
- PRZYPRAWY (2)
- PRZYSTAWKI (7)
- SERY (3)
- ŚNIADANIA (7)
- WĘDZENIE (1)
- WEGETARIAŃSKIE (5)
- ZUPY (7)
KALENDARZ
wrzesień 2024 P W Ś C P S N 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Zaprzyjaźnione strony