Cukinie faszerowane raz mięsem, a raz warzywami
3-4 kilowa cukinia
3 pomidory
500 gr wołowiny
1 papryka
3 cebule
8 ząbków czosnku
300 gr ciecierzycy
300 gr sera żółtego
0,5 paczki sera feta (100gr)
1-2 papryczki chili
2 natki pietruszki
Przyprawy: bazylia, cząber, tymianek, sól, pieprz
Cukinie dostałem olbrzymie. Każda o wadze prawie 4 kilogramy.
Dzisiaj przyszedł czas rozprawić się z pierwszą sztuką…
Postanowiłem postąpić zgodnie z sugestiami i zapiec cukinie z farszem.
Ponieważ jest co zapiekać, jedną połówkę zapiekłem z warzywami i jest to wersja w 100% wegetariańska, a drugą połówkę z mielonym mięsem wołowym.
Obie wspaniale uzupełniają się na talerzu mięsożercy, a dodanie ciecierzycy sprawia że nie ma potrzeby przygotowywać wypełniacza.
Rozpoczynamy proces cięcia cukini. W tle od rana moczy się ciecierzyca którą należy niebawem wstawić i zagotować. Powinna gotować się około 40-50 minut przed dodaniem do farszu.
Przygotowujemy wszystkie produkty a następnie wydrążamy ze środka pestki które przy tych rozmiarach warzywa również są pokaźne.
Następnie przyprawiamy cukinie solą i ziołami.
Cukinię warzywną posypałem oregano i majerankiem a mięsną tymiankiem i cząbrem.
Do jednej połówki dodajemy przesmażone na ostro (dodałem trochę chili) mięso wołowe z cebulą i zmieszane po usmażeniu z czosnkiem i natką pietruszki.
Zabieramy się za przygotowanie warzyw…
Dość grubo pokrojona cebulę przesmażamy z czerwoną papryką i kropimy słodkawym kremem z octu balsamicznego.
Następnie obieramy ze skóry pomidory i dodajemy bez nasion i soku na patelnię wyłączając wcześniej palnik.
Mieszamy całość z pietruszką, ugotowaną ciecierzycą i pokrojonym w kostkę serem feta, a następnie faszerujemy drugą połówkę cukinii.
Tak przygotowane warzywo zajęło całą blachę na skos dlatego wersję mięsną musiałem ułożyć na kratce, aby upiekły się w tym samym czasie.
Po pieczeniu w temperaturze około 180-200 stopni przez 15-20 minut, wyłączamy piekarnik i dodajemy pokrojony w kostkę ser.
Wstawiamy do gorąca na kilka minut…
Po wyjęciu z piekarnika ser powinien pięknie roztopić się i zapiec na wierzchu cukinii.
Wystarczy już tylko posypać natką pietruszki i gotowe.
Obie połówki współgrają kolorem i smakiem
Można podawać na stół
I kroić na kawałki
Na talerzu prezentują się następująco:
SMACZNEGO !!!
Kategorie
- DANIA Z MIĘSA (33)
- DANIA Z RYB (5)
- INNE (6)
- KUCHNIA INDYJSKA (7)
- MAKARONY (5)
- NA SŁODKO (10)
- PIZZA (1)
- PRODUKTY (1)
- PRZETWORY (2)
- PRZYPRAWY (2)
- PRZYSTAWKI (7)
- SERY (3)
- ŚNIADANIA (7)
- WĘDZENIE (1)
- WEGETARIAŃSKIE (5)
- ZUPY (7)
KALENDARZ
wrzesień 2024 P W Ś C P S N 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Zaprzyjaźnione strony