gotowe danie na talerzu

Niezbędne produkty:
200 gr cieciorki (od Skworcu)
seler naciowy
200 gr zielonego groszku
korzeń imbiru
1 cebula czerwona
3-4 łyżki przecieru pomidorowego
4-5 ząbków czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
500 gram ryżu
PRZYPRAWY:
2 łyżeczka garam masala (od Skworcu),
1 łyżeczka sambar masala (od Skworcu),
sól, pieprz, kminek cały

Przygotowanie tej potrawy nie różni się bardzo od przygotowanej wczoraj (Indyk po indyjsku).

Najważniejsze co wyróżnia ten przepis, to to że jest wegetariański.

Przygotowanie cieciorki musimy zacząć już dnia poprzedniego.

Zalewamy ją po prostu sporą ilością wody.

cieciorka

W dniu przygotowania potrawy, pierwszą rzeczą jaką zrobiłem było wstawienie cieciorki na gaz w tej samej wodzie w której się moczyła całą noc.

Następnie zabrałem się za smażenie cebuli z czosnkiem i imbirem. Tym razem posiekałem imbir nożem na małe kawałki a czosnek zgniotłem i wrzuciłem ząbki w całości.

cebulka

Jak cebula jest już całkiem szklista i miękka, dodajemy pomidory i przyprawy. Od razu też dodałem warzywa: seler naciowy i groszek.

Warzywa na patelni

Podlewamy szklankę wody. Ja odlałem nadmiar wody z gotującej się już cieciorki.

Gotujemy pod przykrywką, na małym ogniu przez jakieś 15-20 minut.

Po tym czasie dodałem wraz z wodą gotującą się już od 40 minut cieciorkę. Wody było akurat tyle, że przykrywała ziarna ciecierzycy w garnku.

Jeżeli po kolejnych 15-20 minutach duszenia, sos okaże się zbyt rzadki, można dodać łyżkę czy dwie mączki z ciecierzycy. (Jak przygotować mączkę z ciecierzycy ?)

Dodajemy make

Po wymieszaniu i duszeniu jeszcze 5-10 minut, ciągle mieszając, bo po dodaniu mączki, sos może przywierać, otrzymać powinniśmy coś takiego:

gotowe danie

To praktycznie gotowe danie.

Ja podałem z brązowym ryżem Basmanti zabarwionym na żółto odrobiną kurkumy.

gotowe danie na talerzu 2

SMACZNEGO !!!