Niezbędne produkty:
300 gr mąki
100 gr cukru
2 jajka
50 gr miodu
1 szklanka jogurtu
150 ml oleju
0,5 łyż sody
300 gr mąki
100 gr cukru
2 jajka
50 gr miodu
1 szklanka jogurtu
150 ml oleju
0,5 łyż sody
Do przygotowania ciasta potrzebujemy.
Ciasto dobrze sprawdza się w zimowy wieczór jak mamy zamrożone owoce w lodówce. Wystarczy wyjąć i wprost z zamrażarki wyłożyć nimi ciasto.
Zaczynamy od wymieszania w jednej misce wszystkich sypkich produktów a w drugiej płynnych.
Dolewamy miód:
Przygotowujemy brytfanne.
Najpierw wysmarowujemy ją masłem.
A następnie obsypujemy bułka tartą.
Kolejnym krokiem jest wyłożenie połączonych i wymieszanych wcześniej sypkich produktów z mokrymi.
Ostatnim krokiem jest wyłożenie śliwek na ciasto.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Po upieczeniu ciasto wygląda następująco:
I smakuje wybornie:
SMACZNEGO !!!