Chlebki z warzywami to ciekawa potrawa, która może pełnić zarówno rolę przystawki, ale i dania głównego.
Chlebki przygotowane przeze mnie w tym przepisie wyszły dość spore i na przystawkę nadawałyby się po pokrojeniu.
Można je jednak wykonać w dowolnej wielkości i do farszu dodać dowolne warzywa i zioła.
Ja użyłem kabaczka i bakłażana oraz kilka ząbków czosnku, papryczkę chili i dymkę.
Zaczynamy od przygotowania ciasta na chleb.
Potrzebuje ono nieco czasu na wyrośnięcie dlatego robimy to w pierwszej kolejności.
Mieszamy mąkę, drożdże (mogą być suszone), sól i cukier z wodą i zagniatamy na jednolite ciasto.
Warzywa kroimy w kostkę i smażymy. Zaczynamy oczywiście od przesmażenia cebuli z czosnkiem.
Warzywa grillujemy na patelni bez tłuszczu z odrobiną soli i przyprawami (zioła prowansalskie z dodatkiem kminku i tymianku)
Pod sam koniec grillowania wrzucamy pokrojoną czuszkę.
Po około 1h, zostawione w ciepłym miejscu ciasto powinno już ładnie wyrosnąć.
Ponownie je zagniatamy i dzielimy na niewielkie kulki. Mnie wyszły spore kule i w efekcie niezłe chlebki 🙂
Każdą kulkę dzielimy na dwie części i do jednej nakładamy farszu a następnie smarujemy brzeg niewielką ilością wody i przykrywamy drugim placuszkiem.
Niektóre chlebki zagniotłem na kształt pierogów.
Wszystkie lądują na blasze, posmarowane wcześniej oliwą z oliwek.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez jakieś 40 stopni (BEZ TERMOOBIEGU)
Gotowe, wyrośnięte, świeże chlebki powinny być dobrze upieczone a warzywa intensywne w smaku.
SMACZNEGO !