Combry i skoki bez kości namoczyć w wodzie przez kilka godzin, zmieniając wodę kilkakrotnie, aż będzie czysta.
Następnie moczyć przez dwa dni w zalewie: (2 szklanki wody + sparzone plastry dwóch cebul +1/3 szkl. octu, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe).
Mięso natrzeć roztartym jałowcem, ułożyć w misce (nie plastikowej!!!), obłożyć sparzoną cebulą i zalać zimną zalewą (nie może wystawać).
Po 1 dniu przewrócić.
Po dwóch dniach wyjąć z zalewy i osuszyć. Następnie naszpikować słoniną i osolić.
Obsmażyć do zrumienienia na mocno rozgrzanym smalcu, podlać wodą (ew. dodać trochę zalewy do smaku), + cebula z zalewy z przyprawami i dusić do miękkości.
Miękkie mięso wyjąć, sos przetrzeć przez sito i zaprawić śmietaną z 1 łyżką mąki.
Podawać z kopytkami i buraczkami.