Zając duszony w śmietanie (Babci Halinki)
Combry i skoki bez kości namoczyć w wodzie przez kilka godzin, zmieniając wodę kilkakrotnie, aż będzie czysta.
Następnie moczyć przez dwa dni w zalewie: (2 szklanki wody + sparzone plastry dwóch cebul +1/3 szkl. octu, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe).
Mięso natrzeć roztartym jałowcem, ułożyć w misce (nie plastikowej!!!), obłożyć sparzoną cebulą i zalać zimną zalewą (nie może wystawać).
Po 1 dniu przewrócić.
Po dwóch dniach wyjąć z zalewy i osuszyć. Następnie naszpikować słoniną i osolić.
Obsmażyć do zrumienienia na mocno rozgrzanym smalcu, podlać wodą (ew. dodać trochę zalewy do smaku), + cebula z zalewy z przyprawami i dusić do miękkości.
Miękkie mięso wyjąć, sos przetrzeć przez sito i zaprawić śmietaną z 1 łyżką mąki.
Podawać z kopytkami i buraczkami.
Kategorie
- DANIA Z MIĘSA (33)
- DANIA Z RYB (5)
- INNE (6)
- KUCHNIA INDYJSKA (7)
- MAKARONY (5)
- NA SŁODKO (10)
- PIZZA (1)
- PRODUKTY (1)
- PRZETWORY (2)
- PRZYPRAWY (2)
- PRZYSTAWKI (7)
- SERY (3)
- ŚNIADANIA (7)
- WĘDZENIE (1)
- WEGETARIAŃSKIE (5)
- ZUPY (7)
KALENDARZ
wrzesień 2024 P W Ś C P S N 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Zaprzyjaźnione strony