Biszkopt ( na średnia tortownicę 22 cm)
11 dkg mąki tortowej
4 dkg mąki ziemniaczanej
11 dkg cukru pudru
5 dużych jaj
szczypta soli
Ubić białka z cukrem i solą, dodawać po kolei żółtka. Sypać powoli mąkę i delikatnie wymieszać.
Piec 30 min 1 165 st. C bez termoobiegu. Po wyjęciu (suchy patyczek), upuścić tortownicę na podłogę wyłożoną ręcznikiem z wysokości 1 m.
Krem
0,5 l śmietany kremówki ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Dodawać po trochu 750 g serka mascarpone.Wymieszać
Poncz
1 szkl. wody
sok z cytryny (lub z ananasów z puszki, brzoskwiń zamiast wody)
1/2 szkl. wódki
Owoce
ananasy, brzoskwinie, truskawki lub inne jagodowe owoce wciskać w środkową warstwę kremu, resztą owoców przybrać tort na wierzchu