Tiramisu
1 kg serka mascarpone
10 żółtek
20 dkg cukru pudru
150 ml likieru Amaretto
500 ml mocnej zimnej kawy
40 dkg biszkoptów (np. 2 op. podłużnych SAN)
kakao
Żółtka zmiksować z cukrem, dodawać stopniowo ser i ubijać aż krem zgęstnieje. Można dodać pianę z białek, ale niekoniecznie.
Kawę z Amaretto wymieszać w misce.
Połowę biszkoptów po kolei moczyć krótko w kawie i układać na dnie formy. Posypać kakao (najlepiej przez sitko) i wyłożyć połowę kremu.Posypać kakao i wyłożyć drugą połowę biszkoptów (namoczonych). Posypać kakao i wyłożyć resztę kremu. Wstawić do lodówki.
Przed podaniem posypać kakao
Kategorie
- DANIA Z MIĘSA (33)
- DANIA Z RYB (5)
- INNE (6)
- KUCHNIA INDYJSKA (7)
- MAKARONY (5)
- NA SŁODKO (10)
- PIZZA (1)
- PRODUKTY (1)
- PRZETWORY (2)
- PRZYPRAWY (2)
- PRZYSTAWKI (7)
- SERY (3)
- ŚNIADANIA (7)
- WĘDZENIE (1)
- WEGETARIAŃSKIE (5)
- ZUPY (7)
KALENDARZ
grudzień 2023 P W Ś C P S N 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Zaprzyjaźnione strony