3/4 kg mąki
2/3 p. masła rozpuszczonego
1 łyżka smalcu
10 dkg drożdży
1 szklanka cukru
skórka z cytryny
wanilia
10 żółtek
1 – 1,5 szkl. mleka ciepłego
Rozpuścić drożdże w mleku z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru.Poczekać chwilę, aż urosną.
Ubić żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i skórką cytrynową, dodać drożdże, rozpuszczony tłuszcz, mąkę i wyrabiać tak długo,aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.Przełożyć do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.Można posypać kruszonką lub upiec w formie do babki i polukrować.
Kruszonka
1 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
1/2 p. masła