Ciasto drożdżowe z kruszonką (Babci Halinki)
3/4 kg mąki
2/3 p. masła rozpuszczonego
1 łyżka smalcu
10 dkg drożdży
1 szklanka cukru
skórka z cytryny
wanilia
10 żółtek
1 – 1,5 szkl. mleka ciepłego
Rozpuścić drożdże w mleku z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru.Poczekać chwilę, aż urosną.
Ubić żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i skórką cytrynową, dodać drożdże, rozpuszczony tłuszcz, mąkę i wyrabiać tak długo,aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.Przełożyć do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.Można posypać kruszonką lub upiec w formie do babki i polukrować.
Kruszonka
1 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
1/2 p. masła
Kategorie
- DANIA Z MIĘSA (33)
- DANIA Z RYB (5)
- INNE (6)
- KUCHNIA INDYJSKA (7)
- MAKARONY (5)
- NA SŁODKO (10)
- PIZZA (1)
- PRODUKTY (1)
- PRZETWORY (2)
- PRZYPRAWY (2)
- PRZYSTAWKI (7)
- SERY (3)
- ŚNIADANIA (7)
- WĘDZENIE (1)
- WEGETARIAŃSKIE (5)
- ZUPY (7)
KALENDARZ
wrzesień 2024 P W Ś C P S N 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Zaprzyjaźnione strony