Gotowe na talerzu ZOOM

Niezbędne produkty:
350 gr fileta łososia
400 gr ziemniaków
3 pory
4 łyżki śmietany
pół cytryny
pęczek koperku
łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
PRZYPRAWY: pieprz cytrynowy, pieprz biały, sól morska

Łosoś tym razem w odsłonie ziemniaczanej.

Do wykonania tego dania zainspirował mnie program kulinarny, który ostatnio widziałem. Trochę zmieniłem proporcje, wykonanie i dodałem coś od siebie … Wyszło całkiem nieźle 🙂

Danie nie jest bardzo pracochłonne i w przypływie energii można je wykonać pewnie poniżej godziny.

Po zjedzeniu nie za dużej porcji, czuliśmy się syci. Po trosze za sprawą sera, poza tym sam łosoś jest rybą dość tłustą.

Przygotowania

Zaczynamy od obrania, pokrojenia i wstawienia ziemniaków.

Pamiętamy o tym, że ziemniaki gotujemy w małej ilości wody – mają wtedy więcej smaku.

Ponieważ później zostanie z nich zrobione pure, możemy pokroić je w kostkę – wtedy szybciej się ugotują.

Ziemniaki pokrojone

W kostkę o wymiarach 2×2 cm kroimy również naszego łososia.

Losos pokrojony

Doprawiamy posiekanymi łodygami z koperku, skrapiamy cytryną, doprawiamy pieprzem cytrynowym i białym, a następnie odstawiamy na bok.

Losos pokrojony doprawiony

Do urozmaicenia potrawy użyjemy porów.

pory

Kroimy w drobne talarki ze 3 duże pory

Por pokrojony

W tym czasie nasz łosoś przeszedł już cytryną i pieprzem i możemy wrzucić go na patelnię na której na niewielkiej ilości oliwy smaży się czosnek. Dorzucamy również łyżkę masła.

Losos przesmazony

Następnie delikatnie zdejmujemy łososia z patelni tak aby tłuszcz pozostał i nie zdejmując z gazu dokładamy na nią posiekanego pora.

Por smazony

Smażymy jakieś 5 minut i zdejmujemy z gazu.

W tym czasie ziemniaki powinny być już miękkie.

Odlewamy, dokładamy łyżkę masła, pół szklanki mleka i dokładnie ugniatamy. Nie chodzi tylko aby je pognieść. Powinny zamienić się w jednolitą, kleistą papkę.

Pure z ziemniakowDo tak ugniecionych ziemniaków, dokładamy posiekany koperek i starty ser.

Ser starty

Ja użyłem około 100 gr długo dojrzewającej Goudy własnej produkcji o mocnym i wyrazistym smaku i zapachu.

Pure doprawioneDokładnie mieszamy i zabieramy się za przygotowanie miseczek żaroodpornych, zwanych u mnie w rodzinie kokilkami.

Dokładnie smarujemy je masłem i wykładamy pierwszą warstwę, którą jest przesmażony por.

Miseczki wypelniamy poremKolejną warstwą jest nasz łosoś.

Miseczki wypelniamy lososiemNastępnie do każdego naczynia dodajemy łyżkę śmietany

Po lyzce smietanyI na koniec rozkładamy naszą masę ziemniaczano-serową

Przygotowane do pieczeniaDodatkowo na wierzch położyłem po kawałku masła aby całość ładnie się przypiekła.

Po około 15 minutach w 200 stopniach możemy wyjąć je z pieca i dodać ser

UpieczoneWstawiamy z serem do nagrzanego piekarnika na jakieś 5 minut aż ser się rozpuści i wyjmujemy gotowe danie które posypujemy koperkiem:

Gotowe na talerzu

W przybliżeniu wygląda tak:

Gotowe na talerzu ZOOM2

A na stole prezentuje się dobrze w akompaniamencie kwiatów.

Na stole z kwiatami

 

SMACZNEGO !!!

Tagged with:
 

One Response to Łosoś zapiekany pod kołderką z ziemniaków

  1. Ksenia pisze:

    Jadłam to danie w restauracji i zakochałam się w tym smaku! Dodatkowo były tam dołożone krewetki. Ten przepis jest fenomenalny i przypomina dokładnie ten smak z lokalu. Zrobiłam raz, ale będę robić częściej i częstować gości 🙂 następnym razem dodam też krewetki <3 dziękuję bardzo za ten pięknie opisany przepis. Jest to mój ulubieniec!