gotowa zupa na talerzu ZOOM

Niezbędne produkty:
600 gr czerwonej soczewicy,
1 puszka czerwonej papryki,
1 puszka ciecierzycy,
1 puszka groszku,
1 puszka pomidorów,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
4 litry bulionu,
200 gr kiełbasy chorizo,
1 cebula czerwona,
3-4 ząbki czosnku,
ostre papryczki, kminek

Zupa z soczewicy została mi zaserwowana ostatnio w meksykańskiej restauracji i „chodziła” za mną przez tydzień.

Kupiłem więc ostre, hiszpańskie chorizo, czerwoną soczewicę, fasolę i inne składniki których smak udało mi się rozpoznać podczas jedzenia kupnej zupy.

Ostatecznie soczewica piła bulion w takim tempie, że zupa przybrała postać gulaszu ale ponieważ smakowała wybornie postanowiłem nic nie zmieniać.

Taka gęsta i sycąca wersja wspaniale pasuje w chłodne jesienne popołudnie.

Zaczynamy od zebrania niezbędnych produktów:

Przygotowania

Papryczki są z własnej hodowli i przyznam że niektóre okazały się zabójczo ostre. Do zupy ostatecznie trafiły 3 sztuki.

papryczki

Zaczynamy od posiekania czosnku i papryczek (cenne nasionka zebrałem do kolejnego wysiewu) oraz pokrojenia w plasterki kiełbasy chorizo.

kielbasa chorizo

Wszystko wrzucamy do gara i smażymy z czerwoną, pokrojoną w drobną kostkę cebulą.

chorizo z cebula

Następnie dorzucamy pomidory i dusimy kilkanaście minut.

W tym czasie przygotowujemy bulion.

Ja użyłem około 1 litra bulionu przygotowanego wcześniej podczas robienia sosu: KOTLECIKI CIELĘCE W SOSIE WINNYM

oraz około 3 litrów bulionu przygotowanego specjalnie na tę okazję. Przepis na bulion: BULION WOŁOWY

Jak soczewica zmięknie dodajemy ciecierzycę, groszek i fasolę.

zupa w garzeZupa gęstniała i gęstniała, a ja dolewałem bulion, którego na szczęście miałem w zapasie.

Plan zblendowania warzyw z bulionu legł w gruzach ponieważ dodatkowo zagęściłby zupę.

Myślę że to dobry pomysł na kolejne wykonanie. Dodać mniej soczewicy i zblendować marchew i pietruszkę z rosołem.

W składnikach podałem 600gr soczewicy. Ja dodałem 800 gr :D, czyli ze 200 gram za dużo.

Gotowa zupa na talerzu podana została z kleksem śmietany i pokrojonym drobno szczypiorkiem.

gotowa zupaSMACZNEGO !!!

Tagged with:
 

3 Responses to Zupa z czerwonej soczewicy

  1. Zupa wygląda obłędnie już wiem co w jutro będzie na obiad:)

  2. M&M's pisze:

    Zupa była pyszna, oczywiście ta w wykonaniu mistrza 🙂