Gotowa zupa na talerzu

Zupa krem z cukinii powstała trochę przypadkowo i trochę z pośpiechu.

Nie ma w niej nic odkrywczego, ale i takie, proste przepisy będę publikował w Fotogoto.

Na gazie wygotowany niemal do końca rosół dla najmłodszej córki a na blacie pół cukinii… Pół olbrzymiej cukinii które waży prawie 2 kg.

Właściwie nie trzeba było dłużej się zastanawiać. Zamiast dolewać wodę do rosołu co jest swego rodzaju wykroczeniem w kuchni, postanowiłem „rozwodnić” ekstrakt z rosołu cukinią.

Obieramy cukinie

Cukinię bardzo szybko pozbawiłem skóry i pestek a następnie pokroiłem w kostkę i smażyłem na patelni z masłem, tymiankiem, solą i majerankiem,

Smazona cukinia

W tym czasie z rosołu odłowiłem udziec indyka i warzywa, a następnie przez sitko przelałem wywar do innego garnka, aby odcedzić zioła z rosołu.

Mięso z indyka obrałem i część od razu pochłonęły dzieci, a resztki wrzuciłem z powrotem do gara z esencją z rosołu i warzywami.

W tym czasie cukinia przeszła aromatem ziół, zrobiła się miękka i można ją było też dorzucić.

Przed blendowaniem

Kilka ruchów blenderem i zupa stała się faktem.

Po blendowaniu

Krem jak to krem… wygląda nieciekawie i jak dla mnie smakuje dość „stabilnie”, jeżeli można to tak określić.

Do swojego talerza dodałem poza śmietaną i natką pietruszki, trochę czosnku, ostrej papryki wędzonej i pieprzu…

Gotowa zupa na talerzu ZOOM

Właściwie gdyby nie rosół z indyka zupa mogłaby spokojnie nie tracąc wiele na smaku trafić do kategorii VEGE. Wystarczy zrobić esencjonalny wywar z warzyw…

(To info dla tych co się brzydzą nóżką ptaka)

SMACZNEGO !!!

 

Comments are closed.