bulion w sloikach ZOOM

Bulion jest dość często zastępowany w kuchni przez kostkę rosołową. To duży błąd, ponieważ wykonanie prawdziwego bulionu wołowego, drobiowego czy warzywnego nie jest rzeczą trudną.

Przygotowania

Niezbędne produkty:
1-1,5 kg kości wołowych
4 marchewki
2 pietruszki
1 seler
1 por
2 cebule
400 gr pieczarek
40 gr grzybów suszonych
3 łyżki oliwy
pół główki czosnku
PRZYPRAWY:
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól

Gotowy bulion można zamrozić, lub na gorąco rozlać do wyparzonych słoików i przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni.

Do przygotowania bulionu potrzebujemy około 1-1,5 kg kości wołowych które pieczemy przez około 1h w piekarniku w temperaturze 200 stopni.

Korzystając z okazji, opiekłem sobie 2 golonki. Przepis na: Golnkę w Porterze

Następnie wrzucamy do gara kości, przekrojoną na pół cebulę i pół główki czosnku oraz pora i grzyby suszone.

(Czosnku nie obierałem. Przekroiłem główkę na pół nożem i pociąłem na mniejsze kawałki w poprzek, a następnie dorzuciłem do gara ze skórą)

Doprowadzamy do wrzenia.

Mieso w garze

W tym czasie przygotowujemy warzywa.

Kroimy na plasterki włoszczyznę, cebulę i wrzucamy na patelnię.

warzywa na patelnie

Przysmażamy przez około 20 minut, aby uzyskać taki efekt:

warzywa na patelnie gotowe

Następnie dorzucamy do gara z zupą, która powinna już „pykać” na małym ogniu.

Na tej samej patelni przesmażamy pieczarki.

Pieczarki

Po odparowaniu nadmiaru wody i zbrązowieniu wrzucamy je do gara z zupą.

wszystko do garaTak przygotowany wywar, gotujemy przez kilka godzin.

W moim przypadku było to 5-6 godzin gotowania.

Po około 2 wyjąłem z gara golonki i przygotowałem Golonkę w Porterze

Po całym domu rozchodzi się już zapach bulionu, to znak że pora przecedzić go na sicie.

Wyjmujemy kości i obieramy ewentualne drobiny mięsa które samo powinno zostawać nam w dłoni.

Przebieramy odcedzoną zawartość i staramy się wyjąć ziele angielskie i liść laurowy.

Ugotowane warzywa

Teoretycznie warzywa lądują w koszu, a my delektujemy się gotowym bulionem.

Mnie zrobiło się jednak żal i postanowiłem z ugotowanych warzyw zrobić zupę krem o mocnym mięsnym aromacie.

Przepis na zupę: Krem z Warzyw

Bulion po przecedzeniu wyglądał dostojnie:

Gotowy bulionTak przygotowany bulion rozlałem do wyparzonych wcześniej słoików.

sparzone sloiki

 

bulion w sloikach

Niewielką jego część dodałem do powstałej przypadkiem zupy krem.

SMACZNEGO !!!

Tagged with:
 

Comments are closed.