Na talerzu z salata

Niezbędne produkty:
100 gr szynki długo dojrzewającej
100 gr boczku wędzonego w plastrach
2 garści rukoli
10-20 kaparów
20 oliwek
12-16 suszonych pomidorów w oliwie
6-8 jaj
Ciasto na chleb:
800 gr mąki
500 ml letniej wody
2 saszetki drożdży suszonych
1 garść cukru
1 mała garść soli
3 łyżki oliwy

Taki oto eksperyment kulinarny ostatnio się do mnie przyplątał.

Przyczynił się do tego Jamie Oliver, którego programy trafiają mnie ostatnio zbyt często.

Jajko w chlebie jest już lekko dziwnym pomysłem, ale z dodatkiem boczku, długo-dojrzewającej szynki, rukoli, kalmarów i oliwek to już szaleństwo.

Ciasto na chleb postanowiłem przygotować z mojej ulubionej mąki chlebowej z dodatkami papryki zamiast zwykłej mąki pszennej.

Przygotowania

Przygotowania możemy zacząć od wstawienia jaj. Mają się ugotować na twardo.

Następnie przygotowujemy ciasto na chleb.

Mieszamy mąkę z solą i cukrem oraz drożdżami, dolewamy wody i oleju a następnie wyrabiamy tak długo aż osiągniemy jednolitą kulkę ciasta.

Możemy ciasto na chwilę odstawić na bok i obrać ugotowane na twardo jajka.

Następnie rozwałkowujemy ciasto na prostokątny placek o grubości około 4-5 mm

ciasto na chleb

Zaczynamy od poukładania na cieście plastrów boczku, a następnie szynki.

Szynkę staramy się niezdarnie porozrzucać, tak aby pozaginała się w wielu miejscach i stworzyła wrażenie nieco grubszej warstwy.

ciasto z szynka

Na szynce układamy kapary, posiekane oliwki.

Ja użyłem oliwek nadziewanych ostrą papryczką chili co nadało dodatkowego charakteru całej potrawie.

Układamy też suszone pomidory i jeżeli mamy, świeżą bazylię.

ciasto z szynka i pomidorami

Następnie układamy pierzynkę z rukoli na której bezpiecznie spoczną jajca.

ciasto z jajcami

Dodałem jeszcze kiełki które zalegały  w lodówce, a wydały mi się interesującym dodatkiem.

Zawijamy ciasto tak aby stworzyło rulon a następnie wsuwamy jeden jego koniec w drugi tak aby powstała oponka i aby zamknęły się wszystkie otwory.

Uformowaną oponkę nacieramy oliwą z oliwek, aby skórka przypiekła się i była chrupiąca.

Po wierzchu możemy chleb posypać na przykład ziarnem słonecznika.

Zawinieta opona

Tak przygotowanego obwarzana pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 50-60 minut bez termoobiegu.

Pod koniec możemy włączyć termoobieg aby przyrumienić skórkę.

Upieczona opona ZOOM

Gotowe danie podajemy na stół w towarzystwie czegoś zielonego, najlepiej w sosie winegret.

Upieczona opona

Po rozkrojeniu powinien po pomieszczeniu rozlać się przyjemny zapach pieczonego chleba, boczku i aromaty oliwek i kaparów z domieszką pomidorów.

Upieczona opona wycieta

Kawałek na talerzu również prezentuje się nie najgorzej

Na talerzu

I z bliska…

Na talerzu ZOOM

SMACZNEGO !!!

Tagged with:
 

Comments are closed.