Gotowe_na_talerzu1

Niezbędne produkty:
1 szklanka kaszy gryczanej
150 gr sera białego
4 cebule
6 ząbków czosnku
3 łyżki mąki
2 jajka
bułka tarta
Przyprawy: kminek, majeranek, kurkuma

Dzisiaj Święto, 11 listopada i większość sklepów zamknięta. Niedługo po śniadaniu, Małe Dzioby zaczęły wspominać o obiedzie.
W lodówce brak mięsa więc trzeba było zrobić kotlety z czegoś innego.

Rozpoczynamy od ugotowania kaszy. Zwykle na 2 szklanki wody wsypujemy szklankę kaszy.
Po ugotowaniu dodajemy do niej zeszkloną cebulkę, drobno posiekany czosnek, mąkę i jajka oraz zioła.

Masa_na_kotlety

Wszystko mieszamy i lepimy niewielkie kotleciki a następnie obtaczamy w startej bułce.

Układamy kotlety na blasze do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Ulepione_kotlety

Kotlety pieczemy około 30 minut. W trakcie pieczenia dodałem po kawałeczku masła aby przyrumieniły się z zewnątrz.

Upieczone_kotlety

W międzyczasie przygotowałem brokuły z czosnkiem.
Brokuły zanurzamy we wrzątku na nie więcej niż 1-2 minuty a następnie po odsączeniu z wody wrzucamy na rozgrzaną patelnię z przyrumienionym czosnkiem.

Brokuly_na_patelni

Tak przygotowane brokuły będą chrupkie ale za razem delikatne a ponadto nie wygotujemy z nich wszystkich wartości odżywczych.

Upieczone kotleciki podałem z Ciecierzycą w pomidorach i brokułami.

Na_talerzu_ZOOM

SMACZNEGO !!!

Tagged with:
 

Comments are closed.