Usmazone na talerzu

Niezbędne produkty:
3 jabłka
400 ml kefiru
2 szklanki mąki
2 jajka
szczypta proszku do pieczenia
cukier puder
olej, masło

Racuchy to jedno z tych dań, które możemy przygotować wcześniej i rano jedynie wrzucić ciasto na rozgrzaną patelnię.

Do przygotowania ciasta nie jest konieczne używanie maszyn, ale na pewno przyspieszą one pracę.

Produkty niezbędne do jego zrobienia znajdują się zwykle w naszej lodówce. Jeżeli akurat nie mamy kefiru czy jogurtu naturalnego, możemy dodać mleko.

Przygotowania

Aby mąka dobrze rozmieszała się z jajkami i kefirem, powinniśmy przesiać ją przed wsypaniem przez sito i dodawać partiami ciągle mieszając.

Ciasto powinno być dość gęste. Cukier puder posłuży nam do posypania usmażonych racuchów więc nie dodajemy go wcale do ciasta.

Ciasto

Jabłka kroimy w kostkę o grubości około 1 cm.

Są oczywiście zwolennicy starcia jabłek na tarce ale ja proponuję takie rozwiązanie. Gotowe racuchy są zdecydowanie bardziej wilgotne, a miękkie, lecz wyczuwalne w smaku kawałki jabłek, poprawiają tylko ich walory smakowe.

Jablka

Mieszamy delikatnie jabłka w cieście i wykładamy placuszki bezpośrednio na patelnię, na której czeka rozgrzany olej (około 2-3 łyżki) oraz łyżka masła.

Na patelnie

Smażymy na małym ogniu do ścięcia ciasta. Mogą wystąpić pęcherzyki powierza na powierzchni, należy jednak uważać aby racuchów nie przypalić.

Powinno to wyglądać mniej więcej tak:

Na patelni sciete

Smażymy kilka minut drugą stronę i gotowe racuchy powinny mieć złotą, przypieczoną skórkę:

UsmazoneNa talerzu podajemy posypane cukrem pudrem.

Po przekrojeniu, ciasto w środku powinno być upieczone.

PrzekrojonySMACZNEGO !!!

Tagged with:
 

4 Responses to Racuchy z jabłkami

  1. M&M's pisze:

    A my wolimy racuchy ze startymi jabłkami, i co nam zrobisz? 🙂

  2. EB pisze:

    a mi też zrobisz?