Do przygotowania tej prostej i pysznej potrawy potrzebujemy dowolnej ilości jajek, wodę z odrobiną octu i kilka plasterków sera pleśniowego.

Zagotowujemy w garze wodę i pod koniec dodajemy octu.

Jaja delikatnie rozbijamy, tak aby nie uszkodzić żółtka i energicznie wlewamy do gotującej wody. Zaraz po wrzuceniu jaja musimy delikatnie poruszyć wodą wokół niego aby nie przywarło do dna.

Po około 3 – 3.5 minutach wyjmujemy jajka na sitko i chwilę odsączamy z wody aby nie mieć posmaku octu w ustach.

Prawie gotowe…

Dla chętnych można położyć na ciepłych jajach odrobinę sera pleśniowego. Ja wybrałem lazur złocisty.

SMACZNEGO !!!

Tagged with:
 

3 Responses to Jajka w koszulkach

  1. J4 pisze:

    Jutro spróbuję, zamiast tradycyjnych na miękko 🙂

  2. Bożena pisze:

    A ja jeszcze nie robiłam takich jajek..muszę kiedy zrobić..

    • Wojtek Kubiak pisze:

      Dobrym sposobem na udane jajca w koszulkach jest zamieszanie wody łyżką i zrobienie wiru w ganku. Następnie wbijamy jajko w sam środek, a po kilkunastu sekundach delikatnie poruszamy wodą dookoła jajka, jeżeli przywarło do dna, aby się oderwało.