gotowa na talerzu

 

Przepis na tartę ze szpinakiem składa się właściwie z przepisu na tartę słoną a dodatkiem w tym przypadku będzie przesmażony szpinak.

Tarta to tłuste i sycące danie. Ciasto na które zużywamy ponad pół paczki masła i wypełnienie do którego dodajemy śmietanę i ser żółty tworzą genialne połączenie pod warunkiem charakterystycznego tematy przewodniego.

Szpinak to dobry wybór ale musi być on dobrze przyrządzony. Liście szpinaku do tarty powinny być delikatnie zblanszowane na maśle bądź oliwie z oliwek, porządnie doprawione pieprzem, solą i czosnkiem. Smak farszu powinien być mocny, ostry i wyrazisty.

Liście szpinaku najlepiej kupić świeże, zielone a jeżeli ich nie możemy w danej porze roku dostać, polecam mrożone. Ważne aby to były  LIŚCIE. Nie kupujcie rozdrobnionego szpinaku bo smakuje jak papka z przedszkola.

Przygotowania

 

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Ciasto jest ciężkie i tłuste oraz kaloryczne ale bardzo smaczne i sycące.

Ciasto na słoną tartę:

Niezbędne produkty:
120 gr masła
250 gr mąki przennej
1 jajko
szczypta soli

Zaczynamy od połączenia produktów i wyrobienia ciasta.

maslo

 

wyrobione ciasto

 

Następnie wsadzamy ciasto na pół godziny do lodówki a po wyjęciu rozwałkowujemy placek nieco większy od naczynia na tartę.

Wykładamy pojemnik ciastem i dziurkujemy widelcem aby dobrze się upiekło.

cisto w naczyniu

cisto podziurkowane

Następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 na około 15-20 minut.

Po upieczeniu powinna wyglądać tak:

cisto podziurkowane upieczone

 

Następnie przygotowujemy szpinak.

Na oliwie podsmażamy plasterki czosnku i wrzucamy liście szpinaku.

szpinak na patelni

Kilka minut podsmażamy aby zmniejszyły objętość ale nie zrobiła się jednolita masa i wykładamy na tartę.

ciasto ze szpinakiem

 

Zalewę przygotowujemy mieszając 1 jajko z 200 ml śmietany, świeżo startą gałką muszkatołową, żółtym serem, solą i pieprzem.

zalewa

 

Zalewamy sosem tartę i dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Ja użyłem około 100 gram.

gotowa tarta 2

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na jakieś 30 minut… i gotowe.

gotowa tarta

SMACZNEGO !!!

 

5 Responses to Tarta ze szpinakiem

  1. Przemek pisze:

    Lista niezbędnych produktów ukryła się pod zdjęciem 🙂
    Wklejam zatem tutaj…

    Niezbędne produkty:
    120 gr masła
    250 gr mąki przennej
    1 jajko
    szczypta soli

  2. anoriell pisze:

    Robiłam tartę ze szpinakiem na wigilię. Co prawda wg zupełnie innego przepisu, ale domownicy też byli zadowoleni 😉

  3. Asia pisze:

    Właśnie zrobiłam tartę, wyszła świetnie mimo że mój piekarnik nie piecze tak jak powinien. Dodałam tylko trochę więcej masła i wody do ciasta. A szpinak zmieszałam z sosem. A na wierzch pod koniec pieczenia położyłam plasterki pomidorów. Pychaa:)