Gora pomidorow ZOOMPrzecier pomidorowy robię co roku bo znacznie upraszcza to przygotowywanie naszego ulubionego dania: Makaronu z pomidorami. Dzięki gotowemu przecierowi własnej roboty, potrawę tę możemy przygotować w kilkanaście minut.

Zaczynamy od kupienia dobrych gruntowych pomidorów.

Ja zaopatrzyłem się w 10 kilogramów.

Gora pomidorowNastępnie obieramy je ze skóry i od razu wrzucamy na mały ogień do szerokiego naczynia aby odparowywały i powoli zamieniały się w sos.

Obierane ze skory 1

Obierane ze skory

Sposób na sparzenie tak dużej ilości pomidorów znalazłem następujący.

Zagotowujemy duży gar wrzątku i w durszlaku wkładamy po 5-6 pomidorów na 1-2 minuty. Gar przez cały czas stoi na małym ogniu i proces możemy powtarzać jak tylko pokroimy i wrzucimy sparzone i obrane ze skóry pomidory do rondla.

Pomidory do rondlaKolejnym pomysłem jest ustawienie na gazie poza rondlem, 2 innych garnków.

Jak pomidory w szerokim płytkim rondlu już nieco się rozgotują, przekładam je do gara numer 2.

Jak ten z kolei zacznie być pełen, przerzucam jego zawartość do dużego garnka z grubym dnem w którym na małym ogniu odparowywać będziemy ostateczną wersję sosu.

Mamy więc na gazie 3 gary w których odparowują się pomidory będące w 3 różnych fazach tego procesu.

Odparowujemy na 3 fajeryJak już wrzucimy ostatnie pomidory do rondla i zamienią się one w gęsty sos, zlewamy wszystko do jednego i bez pokrywki, co jakiś czas mieszając odparowujemy do pożądanej konsystencji.

Odparowujemy

Teraz jest dobry moment aby wycisnąć do przecieru trochę soku z cytryny aby nie stracić koloru.

Przecier możemy przełożyć do słoików jak tylko wyda nam się odpowiedni.

Nakladamy do sloikowCzęść sosu, dość gęstego i nie rozdrobnionego jak na zdjęciu powyżej przełożyłem do słoików o mniejszej objętości.

Następnego dnia zblendowałem cały przecier.

Gotujący przecier nakładamy do słoików.

Pomidory w sloikach

Słoiki z dobrze dokręconym przecierem możemy dodatkowo spasteryzować.

Do garnka z wrzątkiem wkładamy pokrywkami w dół słoiki z przecierem i na małym ogniu gotujemy kilka minut.

SMACZNEGO !!!

Tagged with:
 

Comments are closed.