Tort owocowy z mascarpone

Biszkopt  ( na średnia tortownicę 22 cm)

11 dkg mąki tortowej

4 dkg mąki ziemniaczanej

11 dkg cukru pudru

5 dużych jaj

szczypta soli

Ubić białka z cukrem i solą, dodawać po kolei żółtka. Sypać powoli  mąkę i delikatnie wymieszać.

Piec 30 min 1 165 st. C bez termoobiegu. Po wyjęciu (suchy patyczek), upuścić tortownicę na podłogę wyłożoną ręcznikiem z wysokości 1 m.

Krem

0,5 l śmietany kremówki ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Dodawać po trochu 750 g serka mascarpone.Wymieszać

Poncz

1 szkl. wody

sok z cytryny (lub z ananasów z puszki, brzoskwiń  zamiast wody)

1/2 szkl. wódki

Owoce

ananasy, brzoskwinie, truskawki lub inne jagodowe owoce wciskać w środkową warstwę kremu, resztą owoców przybrać tort na wierzchu

 

Comments are closed.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com