Tort owocowy z mascarpone
Biszkopt ( na średnia tortownicę 22 cm)
11 dkg mąki tortowej
4 dkg mąki ziemniaczanej
11 dkg cukru pudru
5 dużych jaj
szczypta soli
Ubić białka z cukrem i solą, dodawać po kolei żółtka. Sypać powoli mąkę i delikatnie wymieszać.
Piec 30 min 1 165 st. C bez termoobiegu. Po wyjęciu (suchy patyczek), upuścić tortownicę na podłogę wyłożoną ręcznikiem z wysokości 1 m.
Krem
0,5 l śmietany kremówki ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Dodawać po trochu 750 g serka mascarpone.Wymieszać
Poncz
1 szkl. wody
sok z cytryny (lub z ananasów z puszki, brzoskwiń zamiast wody)
1/2 szkl. wódki
Owoce
ananasy, brzoskwinie, truskawki lub inne jagodowe owoce wciskać w środkową warstwę kremu, resztą owoców przybrać tort na wierzchu
Kategorie
- DANIA Z MIĘSA (33)
- DANIA Z RYB (5)
- INNE (6)
- KUCHNIA INDYJSKA (7)
- MAKARONY (5)
- NA SŁODKO (10)
- PIZZA (1)
- PRODUKTY (1)
- PRZETWORY (2)
- PRZYPRAWY (2)
- PRZYSTAWKI (7)
- SERY (3)
- ŚNIADANIA (7)
- WĘDZENIE (1)
- WEGETARIAŃSKIE (5)
- ZUPY (7)
KALENDARZ
wrzesień 2023 P W Ś C P S N 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Zaprzyjaźnione strony