Ciasto drożdżowe z kruszonką (Babci Halinki)

3/4 kg mąki

2/3 p. masła rozpuszczonego

1 łyżka smalcu

10 dkg drożdży

1 szklanka cukru

skórka z cytryny

wanilia

10 żółtek

1 – 1,5 szkl. mleka ciepłego

Rozpuścić drożdże w mleku z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru.Poczekać chwilę, aż urosną.

Ubić żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i skórką cytrynową, dodać drożdże, rozpuszczony tłuszcz, mąkę i wyrabiać tak długo,aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.Przełożyć do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.Można posypać kruszonką lub upiec w formie do babki i polukrować.

Kruszonka

1 szkl. mąki

1/2 szkl. cukru

1/2 p. masła

 

Comments are closed.