Poniżej pizza z suszonymi pomidorami i salami.

Niezbędne Produkty:
300ml przecieru pomidorowego
1 cebula (czerwona)
3 ząbki czosnku
0,5 kg mąki
0,5 szklanki wody
20gr drożdży
300gr sera mozarella
dodatki wedle uznania

Osobiście wolę pizze w stylu włoskim niż amerykańskim czy polskim. Pamiętam jak moja mama zrobiła w latach 90 tych swoją pierwszą pizzę i ciasto jej tak wyrosło jak drożdżowe a z góry wysypywał się nadmiar dodatków. Prawdziwa włoska pizza jest prosta. Dobre ciasto, pomidory, kilka plasterków mozzarelli, kilka plasterków dobrej szynki czy salami to już prawie przesyt. Pod koniec posypane z góry tartym oregano, skropione oliwą i gotowe. Czasem lubię dodać trochę chili czy czosnku.

Jednak podstawa to piec do pizzy lub chociaż jego namiastka w postaci specjalnego kamienia. Kamień włożony do piekarnika nie osiągnie co prawda wymaganych ponad 300 stopni ponieważ większość piekarników ma maxa w okolicy 240. Efekt „uderzenia” ciasta temperaturą jest jednak nieporównywalny z pieczeniem na blasze.

Zaczynamy…

Do przygotowania dobrej pizzy niezbędne jest dobre ciasto.

Głównym składnikiem ciasta jest maka więc musimy zaopatrzyć się w dobrą mąkę.

Pomidory do sosu pomidorowego najlepiej mieć świeże. Ja użyłem własnej produkcji przecieru zrobionego w sezonie, kilka miesięcy temu. Suszone pomidory również własnego suszenia w piekarniku i zalane z pieczoną czuszką oliwą z oliwek.

Zaczynamy od przygotowania ciasta.

W pół szklanki ciepłej wody rozpuszczamy około 20g drożdży (łyżeczka). Mąkę przesiewamy przez sitko.

…i mieszamy wszystko razem z szczyptą soli

Następnie wyrabiamy ciasto co jakiś czas zwilżając dłonie oliwą z oliwek aż do osiągnięcia zwartej konsystencji. Lepimy wówczas kulkę i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.

W między czasie przygotowujemy sos.

Ja użyłem do tego celu własnego sosu pomidorów zrobionego kilka miesięcy temu ze świeżych polskich długasów 🙂

Szklimy cebulkę i obieramy czosnek

Do podsmażonej cebulki z czosnkiem dodajemy przecier pomidorowy, lub świeże pomidory bez skórek.

 

Doprawiamy solą, pieprzem, chili i bazylią. W tym czasie ciasto już wyrosło i możemy podzielić je na odpowiedniej wielkości kulki i rozwałkować pierwszy placek.

Po rozwałkowaniu do odpowiedniej wielkości, nakładamy warstwę sosu

Następnie posypujemy startą lub pokrojoną w plastry mozarella

I dodajemy produkty na jakie mamy ochotę. Ja zrobiłem pierwszy placek z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami własnego suszenia 🙂

Gotowe. Możemy wstawić na 4 minuty do pieca który powinien być już rozgrzany do około ponad 300 stopni. Ważne jest aby rozgrzany porządnie był kamień w piecu. Jeżeli nie mamy pieca do pizzy i przygotowujemy ją w piekarniku powinniśmy się zaopatrzyć chociaż w kamień który od spodu zaatakuje ciasto wysoką temperaturą. Niestety nie osiągniemy podobnego efektu na blasze w którą zwykle zaopatrzone są domowe piekarniki.

Taki piec jak na zdjęciu powyżej kupiłem na allegro, używany za około 200 zł. Jest to oryginalny włoski produkt ze specjalnym kamieniem w środku i sporej mocy grzałką od góry. Są też modele z grzałką od spodu ale po porządnym wygrzaniu kamienia myślę że dolna grzałka jest nie potrzebna.

Gotową pizze posypujemy oregano i kroimy w „ząbki”

SMACZNEGO !

Tagged with:
 

One Response to Pizza

Dodaj komentarz

Contact Form Powered By : XYZScripts.com