Gotowe_danie

Niezbędne produkty:
500 gr mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
350 gr jagód
1 łyżka masła
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
400 ml śmietany

Pierogi z jagodami to danie wybitnie sezonowe, choć oczywiście można próbować poza sezonem z mrożonych owoców. Przepis na ciasto jest bardzo prosty i ogranicza się do wyrobienia wody z mąką. Ja dodatkowo dodałem łyżkę masła i szczyptę soli.

Podstawowym jednak składnikiem jak nie trudno się domyślić są jagody. Jagody trzeba dobrze umyć i oczyścić z listków i zanieczyszczeń leśnych.

Jagody

Zaczynamy jednak od wyrobienia ciasta, które potrzebuje później około 20 minut odpoczynku przed rozwałkowaniem.

CiastoRozpuszczamy masło w wodzie i mieszamy z przesianą mąką z odrobiną soli do uzyskania zwartej konsystencji. Wyrabiamy ciasto kilka minut i odstawiamy pod szmatką na bok.

Ciasto_gotoweNastępnie zabieramy się za umycie i oczyszczenie jagód a następnie przygotowanie farszu.

Do farszu użyłem 3 łyżek mąki ziemniaczanej i 2 łyżek cukru pudru. Małe rączki mojej córki przesiały przez sitko cukier i mąką, a następnie wymieszaliśmy wszystko z jagodami.

Zaprawa_do_farszuGotowy farsz wygląda mniej więcej tak.

Jagodowy_farsz

W tym czasie ciasto na pewno już sobie odpoczęło i możemy zabrać się za jego rozwałkowanie.

Ciasto_gotowe_do_rozwalkowaniaMałe rączki nie dały rady same rozwałkować ciasta. Potrzebna okazała się do tego siła.

Male_raczki_walkujaZnakomicie jednak przydały się podczas wyciskania placków i zaciskania gotowych pierożków. W tym procesie okazałem się wręcz niepotrzebny 🙂

Ciasto_grozwalkowaneDo zaciskania pierogów użyliśmy plastykowej formy która ułatwiła i przyspieszyła pracę.

Przygotowanie_pierogaW dość krótkim czasie, dzięki mojej małej pomocnicy, ulepiliśmy około 50 pierogów.

Podczas wylepiania ważnym jest, aby ciasto od spodu było lekko posypane mąką, ale z zewnątrz w miarę kleiste tak by pierożki dobrze się zaklejały.

Jeżeli jest w mące, warto tuż przed zaklejeniem przetrzeć mokrym palcem brzeg.

Ulepione_pierogi

Ulepione pierogi delikatnie opruszamy mąką i układamy jeden obok drugiego na jakimś półmisku lub blacie.

Następnie wrzucamy do sporej ilości gorącej wody.

Podobnie jak w przypadku gotowania makaronu OBALAM MIT O DOLEWANIU DO WODY OLEJU.

Dodanie oleju spowoduje jedynie to, że garnek będzie trudniej domyć.

Gotujemy

Po wypłynięciu gotujemy jeszcze kilka minut aby farsz dobrze się ugrzał i mąka ziemniaczana stworzyła z jagodami zwartą konsystencję.

Gotowe pierogi możemy podawać z posłodzoną cukrem pudrem śmietaną.

Gotowe_na_talerzu

SMACZNEGO !

 

One Response to Pierogi z jagodami

  1. Podziwiam zdjęcia – pełen profesjonalizm.