Penne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
500 gr makaronu typu penne
100 gr suszonych pomidorów w oliwie
50 gram oliwek
450 gr szpinaku mrożonego LIŚCIE (lub około 1 kg surowych liści)
4-6 ząbków czosnku
PRZYPRAWY: sól, pieprz, chili
Już dawno postanowiliśmy żywić się na wyjeździe domowym jedzeniem.
Jest zdrowsze i zwykle lepsze od restauracyjnego, a po kilku programach Gesslerowej i własnych doświadczeniach staramy się unikać przygodnych knajpek. Część potraw można przygotować wcześniej w domu i zawekować lub w inny sposób zabezpieczyć aby przetrwały kilka dni a do innych można się zaopatrzyć w niezbędne produkty.
Jak zjedliśmy przygotowane w domu Pulpety Tymiankowe i Chili Con Carne, postanowiliśmy ruszyć z makaronem.
Kupić dobry makaron w jakiejkolwiek polskiej mieścinie graniczy z cudem.
Wszędzie pełno Lubelli lub innych kluch. Już dawno się o tym przekonałem i dlatego przed wyjazdem zaopatrzyłem się z kilka paczek Primo Gusto.
Przygotowanie makaronu jest dość szybkie i proste, a po powrocie z zimowego spaceru, czy nart jest idealnym rozwiązaniem dla zgłodniałej watahy.
Zaczynamy od pokrojenia w drobną kostkę pomidorów suszonych i oliwek oraz połowy czosnku.
Obsmażamy na oleju lub oliwie z pomidorów 1-2 minuty
A następnie dodajemy szpinak.
Podsmażamy do rozmrożenia liści i doprowadzenia do miękkości.
Musimy uważać żeby ich nie rozgotować.
Mają być jędrne i przypominać zielone liście a nie papkę.
Doprawiamy sos solą, pieprzem i do smaku ostrą papryczką a następnie mieszamy z ugotowanymi kluskami.
Makaron gotujemy do pożądanej miękkości a następnie po odcedzeniu mieszamy z sosem.
Jeżeli zamierzamy zostawić część ugotowanego makaronu na później, KONIECZNIE schładzamy go zimną wodą, a następnie przelewamy odrobiną oliwy. To zapewni kluchom jędrność i sypkość… Nie skleją się w jedną masę.
I otrzymujemy gotowe danie,
SMACZNEGO !!!
7 Responses to Penne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Kategorie
- DANIA Z MIĘSA (33)
- DANIA Z RYB (5)
- INNE (6)
- KUCHNIA INDYJSKA (7)
- MAKARONY (5)
- NA SŁODKO (10)
- PIZZA (1)
- PRODUKTY (1)
- PRZETWORY (2)
- PRZYPRAWY (2)
- PRZYSTAWKI (7)
- SERY (3)
- ŚNIADANIA (7)
- WĘDZENIE (1)
- WEGETARIAŃSKIE (5)
- ZUPY (7)
KALENDARZ
wrzesień 2023 P W Ś C P S N 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Zaprzyjaźnione strony
Przepis rewelacja! Nie lubię jedynie dużych kawałków czosnku w potrawie więc pozwoliłem sobie na modyfikację i posiekanie go w malutką kostkę.
penne, pene to po włosku penisy
Hehe… Dobre 🙂 zaraz poprawię. Dzięki
Primo Gusto jest tylko odrobinę lepsze od Lubelli. Skoro jesteś takim smakoszem Pasty, powinieneś spróbować prawdziwej włoskiej z okolic Neapolu.
Jeśli kiedyś wybiorę się do Neapolu, na pewno spróbuję 🙂 W tej chwili najlepsze co mogę zrobić to świeży, własny makaron z jakiejś dobrej mąki durum. Można już kupić w sklepach taką mąkę. Świeży makaron ma pod sobą zarówno Lubellę jak i Primo Gusto. Co by nie napisać, do Lubelli się zraziłem kilka razy i uważam to za wyrób makarono podobny. Al dente jest twardy w środku, a chwilę później rozgotowany i niedobry. Jeżeli jadłaś kiedyś prawdziwy włoski makaron, to nie uwierzę żebyś ze smakiem zjadła Lubellę 😀
A ja uwielbiam lubellę i nie mów mi że Primo Gusto jest lepsze.. bo droższe ?!
Kwestia gustu, więc wypowiadanie się że coś jest lepsze od drugiego bez zadnych argumentów możesz sobie wsadzić kucharzyku.
Lubella długo jest surowa i twarda w środku po to by po chwili stać się rozgotowaną. Jeżeli lubisz makaron al dente to Lubelle trudno Ci będzie przygotować…. a mówić a właściwie pisać będę bo to jest właśnie „kwestia gustu”.